"Страхувам се за живота си!": Българин гние в килия на ужасите в Куба

0
Гладна стачка, побои и липса на медицинска помощ в каторгата
Гладна стачка, побои и липса на медицинска помощ в каторгата

​Външно министерство: Запознати сме със случая на Андриан Георгиев и оказваме необходимото съдействие

Българин гние в килия на ужасите в Куба! Гладна стачка, малтретиране, влошено здраве и липса на медицинска помощ застигат Андриан Георгиев, след като се озовава в най-строгата пандела на карибския остров по подозрения за измами с банкови карти, съобщи "България Днес".

Нашенецът има нещастието да попадне в затвора за чужденци "Ла Кондеса", или "Графинята", който се намира в градче на 30 км югоизточно от столицата Хавана. В него живеят над 300 обитатели, повечето от които са в гладна стачка. Само за година един от чужденците напуска килията, след като се самоубива, а шеф надзирател, прочул се с корупция и насилие, е обвинен за изнудване на затворници.

При един от последните си контакти с външния свят българинът съобщава, че е обявил гладна стачка, тъй като затворническите власти не откликват на молбата му за лечение. Мъжът се оплаква от кървене и болки. Правят му ядреномагнитен резонанс, но месеци наред не получава резултати от изследването. Притеснява се за състоянието си и настоява да се запознае с медицинската си история. Тогава се свързва с местна медия и разказва историята си.

Близо година по-рано става жертва на побой от надзирател. Очевидец прави аудиозапис, от който се чува един от лейтенантите да заплашва Георгиев, че няма да излезе жив от зандана. Според показанията нашенецът е предизвикал гнева на служителя заради молбата си за медицинска помощ и облекчаване на болките. След побоя е закаран до болница с подути бъбреци.

По данни на близките му Андриан е затворен от пролетта на 2021 г. по подозрение за картова измама без съдебен процес. Грозят го обвинения за фалшифициране на документи, грабеж с насилие и теглене на пари в брой от банкомат с чужда карта. Роднините на българина се вайкат, че консулството ни може да се намеси, но поради някаква причина не искат да го депортират.

Потърсени за коментар от "България Днес", от посолството в Хавана ни насочват към пресцентъра на външното ни министерство. "Министерството на външните работи е запознато със случая на г-н Андриан Георгиев и оказва необходимото съдействие съобразно своите компетентност и правомощия", отговарят от МВнР.

"Липса на човешки права и дискриминация! Страхувам се за живота си!", казва Андриан пред изданието "КиберКуба". По думите му храната зад решетките е лоша, липсват лекарства, а затворническите власти фалшифицирали документите за здравословното му състояние, които са изпратени до посолството. Според тях Георгиев не се нуждае от медицинска помощ. На близките си нашенецът казва, че са го водили на изследвания, но нищо не са му казали.

Оказва се, че от затвора не позволяват на обитателите да говорят за съдебните си дела или за здравословните си проблеми по телефона. В противен случай са заплашвани от забрана за телефонни обаждания или свиждания. Така минават месеци от последния път, когато нашенецът успява да се свърже с местните журналисти чрез други затворници.

Доклади на Амнести интернешънъл от години предупреждават за влошаване на условията в затворите в Куба поради тревожно намаляване на нивата на хранене, медицински и хигиенни грижи. Според данните нечовешките условия и наказателните мерки достигат нивото на изтезание.

Изолацията, кражбата на легла или матраци, забраната за семейна комуникация, намаляването на порциите храна, липсата на вода и вентилация водят до драматична загуба на тегло и сериозни здравословни проблеми, които понякога застрашават живота, сочат докладите. Неправителствена организация успява да документира 311 смъртни случая на затворници в Куба поради отказ на медицинска помощ и здравословни усложнения. Според организацията числото е занижено, тъй като заради секретност е невъзможно да се потвърдят всички смъртни случаи.

За гаврите в каторгата проговаря и канадският адвокат Бенджамин Томлин, който е обвинен в изнасилване на непълнолетна. Юристът страда от херния, която не се оперира и възпалява тестиса му. Затова дава гласност на отказа за лечение. В резултат е отведен в затвора с максимална сигурност, известен като "Комбинадо дел Есте", където е изолиран, за да не говори.

Нашенец се измъква

За бруталните условия в "Ла Кондеса" разказва и друг нашенец - Цветан Янев, който успява да се измъкне от панделата и вече е на свобода. Заловен е в края на 2016 г. с още трима българи и погнат като част от престъпна група за скимиране на банкови карти. След като е осъден на 12 г., повечето прекарва в затвора за чужденци на острова, но е върнат в родината. Тук наскоро магистратите го пускат предсрочно за добро поведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дъмби
    за измамниците смърт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари