Стоянки за зимуване ще спасяват кораби край Русе

0
Въпреки рязкото застудяване, по Дунава още няма ледоход
Въпреки рязкото застудяване, по Дунава още няма ледоход

Стоянки за зимуване на кораби ще спасяват екипажи при евентуален ледоход по Дунава край Русе, съобщиха от областния кризисен щаб. Освен корабни убежища в акваторията на пристанището, естествени зимовници и понтони за плавателни съдове има край островите Люляка, Козуй, Батин и каналите при островите Белене и Камадино. Собственици на понтони под Дунав мост са предупредени да ги приберат.

Въпреки рязкото застудяване, по Дунава още няма ледоход, уточниха от Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" /АППД/ в Русе. Недовършеният зимовник в русенския порт Изток засега се използва само от флота на АППД и катерите на Гранична полиция. Трнспортният министър Ивайло Московски вече обяви, че след полученото разрешение от Брюксел съоръжението ще се предостави на концесия. В изграждането му досега са инвестирани над 5 млн.евро по програма ФАР - ТГС.
Преди 2 г. Дунава замръзна до 90% и ледоходът потроши неприбрани понтони и плавателни съдове в пристанище Силистра. България още няма ледоразбивач и в тежки ситуации разчита на кораби на АППД и БРП. Те могат да разбиват лед до 10 см, иначе корпусите им се деформират. Речните превозвачи от години настояват държавата да закупи или осигури специализиран кораб при усложнена обстановка по реката, каквито имат други крайдунавски страни. Реката е замръзвала напълно през зимата на 1985/1986 г.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари