Стоянка Мутафова отказва операция в последния момент

0
Голямата актриса пада на вилата си в Драгалевци, сега е в гипс, но ще играе
Голямата актриса пада на вилата си в Драгалевци, сега е в гипс, но ще играе Снимка: Боби Тошев

Голямата актриса пада на вилата си в Драгалевци, сега е в гипс, но ще играе

Спокойна вечер в столичния кв. “Драгалевци”, където е скромната вила на голямата актриса Стоянка Мутафова. Тя обожава това място, своята градина и къщичката, в която трупа спомени - може да се видят нейни снимки със съпруга ѝ Нейчо Попов, с дъщеря ѝ Муки. Там е най-спокойна и най-добре си отдъхва от театралната еуфория. Макар че признава, че точно тя я държи жива... Мечтае да е там, да усеща природата и живота.

Обича да излиза на ливадата. Да си говори с луната

От години страда от безсъние, а лунната градина ѝ дава усамотение, спокойствие, смирение, щастие... “Да ме пита човек какво се замотах там, ама на, да се намирам на работа”, признава тя, знаейки, че е предизвиквала съдбата с тази разходка по мокрото.

Точно тази нощ преди дни гръмва гръм. Руква дъжд. Стоянка тощу-що е простряла пране на теловете сред ливадата. Току-що е отворила вилата и се е върнала към живота, за който е копняла. Тишина, спокойствие, далеч от градската суета... Извадила е и е изпрала чаршафите от спалните.

И ето, плисва дъжд!

Стояна, нападната от поредния пристъп на безсъние, търчи на поляната. Трескаво събира полуизсъхналите чаршафи. Тревата е мокра. Хлъзгава. Не преценява риска. Полита заедно с купчината току-що спасени от намокряне чаршафи, потопили краища в калта. Пада. Мисли си: “Е, каквото ми е било писано, туй ще е”. Отначало не обръща внимание на травмата, на подутината. Чака сутринта да повика помощ. Боли я. Много, но стиска зъби и не съзнава колко е сериозно положението. Първо звъни на продуцента си. Той натиска газта на колата до дупка и ужасен бясно кара към Драгалевци.

После за минути идва и дъщеря ѝ Муки

Какъв е резултатът за една жена на 93? Счупена китка на лявата ръка. “Защо бе, Стояна? Какво от това , като се намокрят тези чаршафи? Майната им, с извинение! Ти си по-ценнна, защо рискува!, караме се на актрисата.

А тя е както винаги откровена: “Не можех да спя. Реших да ги прибера. Не прецених, че тревата е мокра. Подхлъзнах се. Не ми е за първи път. Тази лява китка я чупя за втори път. Нося на болка. Ще оцелея пак и ще играя”, оптимистка е Мутафова.

Но ситуацията далеч не е толкова “розова” за нейните близки. Стояна се подхлъзва, става, прибира се във вилата, но ръката ѝ се подува, започва да я боли неистово. Какво да прави? Да звъни на дъщеря си Муки? Как да ѝ обясни какво е правила на поляната посред нощ?

Продуцентът ѝ и Муки я водят в “Пирогов

Лекарите свалят шапка пред Стоянка Мутафова. Всички искат да направят най-доброто за нея. Следват ренгенови снимки, консултации, съвети от професори.

В това време актрисата пита хора, които с годините знае, че са нейни довереници. Какво да правя? Дали да предпочета обикновен гипс, или операция, която да ѝ гарантира бързо оздравяване?

Казват ѝ, че има два варианта, но ако иска операция, ще ѝ струва 1500 лв. Муки хуква и след половин час се връща с парите. Тъкмо ги подава на Стояна, когато тя казва: “Не!. Екипът чака, операционната е готова, анестезията е включена, но Стояна казва “Не”.

Лекарите са озадачени, но приемат решението на пациентката си. Стояна е известна с това, че не понася болници и инжекции. Спестява си ги, доколкото може. Казва им: “Не искам да ме мъчите”, защото претърпява неистови болки, докато намествали китката ѝ.

“Беше нещо ужасно, неописуемо, страшно, неистово, няма да го понеса отново.” Стига ѝ толкова. Не може да понесе повече!

Актрисата била посъветвата от ст свои близки лекари да не се съгласява на операция заради рисковете на тази възраст от упойка. При хора на нейната възраст имало риск 80% да развият деменция.

“Аз и без това съм си куку, само това ми остава. Защо да стана зеленчук?”, шегува се тя. Най-голямата ѝ паника е, че може нещо да се случи с паметта ѝ, със спомените, как ще учи роли, как ще запомня реплики. И затова казала “не” на операцията.

Вече е помислила за всичко - приспособила е ролята си в Пловдивския театър така, че да пасва с гипса. И ще я играе. Чакайте я в Пловдив. Измислила е как ще стане.

Сега увива ръката си с найлон и се къпе с гипса, който ѝ се струва далеч по-лек отпреди години. Е, има нови технологии. Може би ще си поръча по-лек, силиконов вариант, който няма да ѝ тежи. Лекарите ще преценят дали е подходящ за това счупване.

Очаква се поне месец да е в гипс

Но има опит: “Каква ли част от мен не е потрошена”, шегува се Мутафова, спомняйки си безброй контузии на сцената. Нейният личен лекар д-р Димитров, на който тя вярва изцяло, я успокоил: С операция ли или без? Не знам. Вие решавате! Но идете и си играйте спокойно в Пловдив. Ще имате успех. Вие сте звездата”. Приела съвета му в първата половина - не се оперира. Тя така и ще направи в сряда, ще играе - защото му вярва безрезервно.

Не на същото мнение е дъщеря ѝ Муки.

Изключително е притеснена за здравето на майка си.

“Е, Муки сега не ме пуска да ходя в Драгалевци, бди над мен, толкова е нежна, гледа ме като като писано яйце, но вярвайте ми, след 15 дни пак ще се кача във вилата. Там ми е най-добре напук на този неприятен факт. А гипсът - гипсът ще утрая само месец и го няма. Пак ще съм чисто нова”, зарича се голямата актриса, която не е отказала още куп летни театрални ангажименти с нейно участие. “Какво тук стува някаква си китка и то само на лявата ръка”, никога не губи чувството си за хумор Мутафова.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари