Стотици пожарникари се борят с огнен ад в Австралия

0
Пожар обхвана над 400 хектара гориста местност
Пожар обхвана над 400 хектара гориста местност

Пожар обхвана над 400 хектара гориста местност

Стотици пожарникари се борят с излязъл извън контрол горски пожар в близост до столицата на щата Западна Австралия Пърт, което накара властите да призоват жителите, живеещи по пътя на огъня, да се преместят на безопасно място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес на територията на австралийския щат горяха над 25 горски пожара, като според пожарната служба жителите на районите около селищата Джинджин и Читеринг, на около 60 километра северно от Пърт, са изложени на риск от бързо разрастващия се пожар.

Австралия се намира във високорисков, пожароопасен сезон, дължащ се на метеорологичното явление "Ел Ниньо", свързано със циклони, суша, горещини и пожари в гористи местности.

Говорител на щатската Служба за пожарна и аварийна безопасност заяви, че 240 огнеборци се борят с пожара, който е достигнал ниво на извънредна ситуация - най-високата степен на заплаха. "Ако пътят е свободен, тръгнете сега и отидете на по-безопасно място", заяви службата на своя уебсайт.

Пожарът, който вече е обхванал 417 хектара гориста местност, избухна вчера.

Днес националната метеорологична служба издаде предупреждение за "изключително висока опасност от пожари" в някои части на щата Западна Австралия на фона на предупреждението за гореща вълна, което е в сила от вчера, отбелязва Ройтерс.

По данни на метеоролозите в Пърт се очаква максималната температура да достигне до 35 градуса по Целзий, което е с над три градуса над средната януарска максимална температура за града.

Предходните два високорискови сезона на горски пожари в Австралия бяха спокойни в сравнение с опустошителното "черно лято" на горски пожари през 2019-2020 г., когато огънят опустоши територия с размерите на Турция и отне живота на 33 души, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари