Столичната община получава наеми и от незаконни павилиони

0
2 милиона лева годишно са приходите на София от павилиони
2 милиона лева годишно са приходите на София от павилиони Снимка: © Велко Ангелов / Дневник

2 милиона лева годишно са приходите на София от павилиони

От общо 78 преместваеми обекта в столичния район "Младост" само два са законни. За другите е открита процедура за премахването им и вторият по население район на София (100 хиляди жители) скоро ще остане без павилиони по улиците. Това се оказва от справка на района, изпратена на "Капитал", поискана по Закона за достъп до обществена информация. Наемът, който плащат всички те е 17 900 лева месечно или 214 800 лева годишно.

В най-населения район "Люлин" (над 120 хиляди жители) павилионите са 109 като месечният наем от тях е 25 400 лева или 304 800 лева годишно. Това е и най-високият приход от 24-те района. Всички пари от наемите на преместваеми обекти се изчисляват на около 2 млн.лева годишно и се изпращат в Столичната община. Въпреки обещаваната преди местните избори децентрализация на районите, те реално само събират наемите и ги отчитат на ул. "Московска" 33.

Знае ли се колко са незаконните павилиони в София

Единствено в район "Средец" са посочили данни от извършени проверки през 2020 г. за законността на преместваемите обекти, преди фаталния инцидент, при който загина дете, стъпило върху необезопасена шахта. Установени са седем незаконни като три от тях - на площад "Света Неделя", са премахнати. В "Нови Искър" са установени административни нарушения в два обекта, а в район "Витоша" са проверени 30 обекта, от които при 10 има нарушения. В район "Оборище" павилионите с изтекъл срок на разрешение са се оказали 8 от общо 13, като вече са премахнати 3 от тях.

Засега не е ясно колко от всички павилиони върху общинска земя в София са незаконни. Информацията на районните администрации се ограничава само до преместваемите обекти, с които са сключвали договори, но се оказва, че и Голямата община сама се договаря пряко с наемателите.

"Столичната община отделно от нас (от районите) има право да сключва договори за преместваеми обекти без да ни уведомява. Все още няма централизирана система, регистър, в който да е събрана цялата информация и да се осведомяваме на кой павилион кога му изтича договора, каква общинска площ има право да ползва и т.н.", обясни Георги Илиев, кмет на "Слатина" за "Дневник".

Самата Фандъкова е внесла заявление за поставяне на "павилиони за бързо хранене и рекреация" в двора на районната администрация на "Слатина". Разрешението за поставяне е издадено през 2012 г. и е било за срок от пет години, показва справка на "Капитал" в регистъра на Направление "Архитектура и градоустройство".

Повече по темата четете ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари