Столичен музей показва „Камъкът от Хирошима”

0
Ценният експонат представлява гранитен къс от уличната настилка в града, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив
Ценният експонат представлява гранитен къс от уличната настилка в града, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив Видео: БГНЕС

Националния музей „Земята и хората” отбелязва тъжната 71-ва годишнина от бомбардирането на Хирошима и Нагасаки, като показва „Камъкът от Хирошима”, съобщава БГНЕС.

Ценният експонат представлява гранитен къс от уличната настилка в града, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив сутринта на 6 август 1945 г. Той бил на място, намирало се на 200 метра от центъра на атомния взрив.

Такива гранитни късове с изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон, са изпратени до лидерите на 188 страни в света по инициатива на Асоциация „Камък за мир”.

В съботния ден, от 10.00 до 18.00 ч. музеят „Земята и хората” ще бъде с вход свободен. Посетителите, които искат да напишат своето послание за мир, могат да го направят на специална бланка, върху която има снимка на камъка. Впоследствие от музея архивират посланията.

Те съдържат много интересни мисли на обикновени хора, които пишат против атомната бомбардировка. Ще търсим начин да ги публикуваме”, каза директорът на музея Чавдар Начев.

Там има и постерна изложба, която е предоставена с любезното съдействие на Асоциация „Хирошима и Нагасаки”.

Япония отбелязва 71 години от пускането на атомна бомба. На 6 август 1945 г. американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ хвърля своя смъртоносен товар – бомбата с прякор „Малчугана“. Топлинната вълна, предизвикана от взрива, достига до 4000 градуса по Целзий, убивайки десетки хиляди. При нападението на Хирошима загиват между 90 000 и 140 000 души. Някои умират веднага вследствие на експлозията, а други - по-късно от радиацията и свързани с нея болести.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари