Стойчо Кацаров редактира в крачка новите мерки

1
Нека се вземем в ръце и да спазваме мерките, иначе ни чака локдаун, призова здравният министър
Нека се вземем в ръце и да спазваме мерките, иначе ни чака локдаун, призова здравният министър Снимка: БТА

Преболедуване ще се доказва и с антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г.

След освобождаването на 18-годишните от зелен сертификат, здравният министър направи още един компромис в новите мерки.

Преболедувалите COVID-19 ще могат да си извадят зелен сертификат и срещу антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г., когато те бяха приравнени на PCR-тестовете, съобщи Стойчо Кацаров днес, предава вестник Сега. За това хората, прекарали COVID-19, се борят от месеци, имаше и писмо на омбудсмана.

Новината само показва колко необмислени детайли има около заповедта, издадена снощи и даваща само 24 часа срок на хиляди фирми, лаборатории и държавни служители да се подготвят за повсеместно въвеждане на зелени сертификати. В заповедта изискванията към сертификатите са приравнени на тези, които важат при пътувания в чужбина и са съобразени с европейските насоки. В тях се признават само PCR-тестове.

Друг компромис, направен в последния момент, се отнася до децата. Здравният министър реши да освободи всички до 18-годишна възраст от изискването да представят зелен сертификат. Така от утре в София учениците няма да имат право да посещават училище, но ще могат свободно и по цял ден да стоят в моловете. Така за тях на практика се въвеждат облекчения, защото при доста по-малка заболяемост нямаха право да влизат в мол без пълнолетен придружител. В същото време зелени сертификати в училищата няма да има - те директно затварят при достигане на 14-дневна заболяемост от 750 на 100 000 в съответната община.

Какви мерки влизат в сила от утре:

Обявяването на промените в последния възможен момент направи днешния ден истеричен за хиляди хора. Лабораториите бяха залети от заявки за изнесени пунктове и осигуряване на безплатни тестове, като има вероятност десетки обекти да останат без достъп до изследвания. В същото време организаторите на футболни мачове, планирани за утре, вече обявиха, че отварят пунктове за тестване на публиката. Не е ясно има ли достатъчно тестове или до дни може да се озовем пред недостиг на изследвания за хората със симптоми на COVID-19.

Капацитетът на регионалните здравни инспекции също очевидно издиша. БНР съобщи, че столичната РЗИ набира доброволци, които да вършат една от основните ѝ задачи в пандемията. Те ще попълват карти за епидемиологично проучване на заразно болен, ще събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра, който е част от Националната информационна система. Тези доброволци няма да получават заплащане. Призивът повдига сериозния въпрос защо такава голяма отговорност се прехвърля на външни на системата хора - именно от въведените данни в регистъра зависят всички мерки в страната.

Националната информационно-здравна система също се задъхва под наплива за сертификати. След като снощи даже блокира за кратко, системата днес генерира по 1000 сертификата на минута, отчетоха от "Информационно обслужване". Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари