Кацаров: Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава "зелен сертификат"

2
Другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун
Другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун Снимка: МЗ

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито

Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров по bTV.

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари