Стипендии и за задочниците

0
Стипендии и за задочниците
Снимка: reporterbg.com

Студентите задочници трябва да имат право да получават стипендии за висок успех също като колегите си от редовно обучение.

За такава промяна в реда и условията за отпускане на средствата настояват от Комисията за защита от дискриминация в препоръка, изпратена до Министерския съвет. Поводът е получена жалба от студентка от Химикотехнологичния и металургичен институт в София. Тя имала успех 5,92 от цялото си следване и 6,00 при защита на дипломната си работа. Въпреки това е лишена от стипендия, тъй като такава се полагала само на студентите в редовна форма на обучение, а тя била задочничка.

Решението на Комисията, която е уважила жалбата на студентката, обаче се обжалва от образователното министерство в Административния съд.

Прецедент предизвика и друго решение на Комисията по дискриминация, постановяващо, че учителите мъже трябва да имат право да се пенсионират при еднакви условия с колежките си жени.

В момента, за да излязат в пенсия, даскалите - представители на силния пол, се изисква да имат 5 г. повече стаж отколкото дамите със същата професия. Затова преподавател от София е подал жалба за дискриминация. От Комисията пък са отправили препоръка към Министерския съвет за изменение на Кодекса за социално осигуряване, с което да се премахне или редуцира предвидената разликата 5 г. учителски стаж между мъжете и жените.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари