Стихията нанесе сериозни щети в община Ценово

0

Поройният дъжд и силната градушка през изминалото денонощие нанесоха сериозни щети в община Ценово.

Кметът на общината д-р Петър Петров запозна областния управител на Русе Галин Григоров с усложнената обстановка. Заедно с представители на ръководството на общината той обиколи пострадалите райони. По данни на метеоролозите до обяд количеството на валежите варираше между 30-50 литра на квадратен метър. Най-много пострада село Долна Студена, където се е изсипала голяма градушка. По думите на очевидци ледените зърна са достигали и дори са надхвърляли големината на орех. 

Стихията е унищожила повече от 50-90 процента реколтата от царевица, слънчоглед и пшеница. Зеленчуковите насаждения и лозята в дворовете на жителите на селото са почти унищожени. От поривите на силния вятър в селото беше прекъснато и електрическото захранване. Областният управител се разпореди за спешна намеса на електроразпределителното дружество. Екипи на ЕнергоПро бяха призовани по спешност да отстранят авариите и да възстановят скъсаните жици. Под ръководството на кмета на селото Николай Николов жителите на населеното място още от сутринта предприеха действия за преодоляване на последиците от природната стихия.

В цялата община от поривите на вятъра има изпочупени дървета и изпопадали клони. От общинската администрация ще предприемат необходимите действия и ще сезират Областна дирекция „Земеделие“, за да се компенсират земеделските производители. След  нормализиране на обстановката ще направят пълен оглед на пострадалите от природното бедствие площи.

Ситуацията се влоши особено много в следобедните часове, когато отново заваля проливен дъжд, придружен с бурен вятър. Придошлите води наводниха пътя между Ценово и Свищов, а участъкът временно беше затворен. На място пристигнаха екипи на АПИ и РСПАБ, които направиха всичко възможно, за да овладеят критичната ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари