Стигат ли парите в здравеопазването или просто не се разпределят правилно?

1
Д-р Неделчо Тотев: Ако отговоря на този въпрос, ще си натреса много врагове
Д-р Неделчо Тотев: Ако отговоря на този въпрос, ще си натреса много врагове

Д-р Неделчо Тотев: Ако отговоря на този въпрос, ще си натреса много врагове

Заплатите в здравната система - защо средствата стигат за, в някои случаи, завидни заплати на болнични директори, а по-високи минимални възнаграждения за лекари и сестри не могат да бъдат въведени? Има ли нужда от промяна на модела на финансиране?

Как се формира заплащането на един медик - към основната заплата се прибавят допълнителни възнаграждения. Какъв е проблемът - основната заплата изкуствено се държи ниска - много близо до минималната, както разказват хора от системата.

Д-р Неделчо Тотев - Сдружение на общинските лечебни заведения: "Движат се между 1100-1300 лв. - за лекари. А за сестрите 950 лв., някои колеги говорят 850 лв. все още."

Милка Василева - Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Най ниското, което съществува, е около 880 лева за основна заплата на мед сестра в общинска болница."

Защо ниската основна заплата е проблем?

Защото приходите на една болница не са константа и допълнителните възнаграждения, които правят заплатите нормални могат и да не се случат, информира БНТ.

Петя Георгиева - Институт за пазарна икономика: "Човек никога не е сигурен колко ще получи в края на месеца и ако има и месеци, в които няма много работа те остават на изключително ниски възнаграждения, които не е редно според нас."

В Колективния трудов договор са заложени по-високи начални основни заплати. Болниците обаче масово не желаят да ги въведат. Според тях парите просто не стигат за това.

Д-р Неделчо Тотев - Сдружение на общинските лечебни заведения: "Основната заплата е нещо, което трябва да го гарантирам всеки следващ месец, сега този месец беше слаб. Работи, не работи, те трябва да бъдат дадени. Е, как да са дадени, когато не са изработени."

Същевременно много болници успяват да осигурят високи доходи за ръководството си без да бъде въведено минималното заплащане за медиците.

Петя Георгиева - Институт за пазарна икономика: "Възнагражденията на управителите на лечебни заведения всъщност са скандални в някои случаи. Въпросът е, че лечебно заведение се управлява като търговско дружество и възнаграждението се определя по специфичен начин."

Всъщност стигат ли парите в здравеопазването? Или просто не се разпределят правилно?

Д-р Неделчо Тотев - Сдружение на общинските лечебни заведения: "Задавате ми въпрос, който ако отговоря ще си натреса много врагове. Има тенденциозност при насочване на пациенти към едни определени места, защото интереса клати феса, има практики, които съществуват някъде да се отблагодарят, които насочват пациенти в дадената посока."

Моделът на финансиране на здравеопазването трябва да се промени, смятат експертите, за да се преодолеят дефицитите.

Д-р Неделчо Тотев - Сдружение на общинските лечебни заведения: "Клиничната пътека вече трябва постепенно спешно да отстъпи друг начин за финансиране, защото тук ние лекуваме всичко, плащат ни за едно. В мътна вода риба се лови, сякаш някой има интерес системата да е сбъркана и все повече да се обърква ,защото нещата вървят по-добре така."

Здравното министерство работи по ново остойностяване на клиничните пътеки като търсен ефект е справянето с кадровата криза. Недоволството в системата обаче е голямо, а решението на отдавна заложените проблеми изглежда все по-трудно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари