Стево Пендаровски: Не ни трябва ЕС, ако няма да сме македонци

0
Македонският президент предупреди, че на страната му не ѝ трябва Европейският съюз, ако цената, която ще плати, е "да не сме македонци и езикът, който говоря, да не е македонски език".
Македонският президент предупреди, че на страната му не ѝ трябва Европейският съюз, ако цената, която ще плати, е "да не сме македонци и езикът, който говоря, да не е македонски език".

Македонският президент Стево Пендаровски предупреди, че на страната му не ѝ трябва Европейският съюз, ако цената, която ще плати, е "да не сме македонци и езикът, който говоря, да не е македонски език.", предаде Дневник.

Държавният глава, избран миналата година с подкрепата на социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев, бе критикуван от ВМРО - ДПМНЕ, че заедно с кабинета е омаловажил български документ с условия за преговорите. Вчера обаче той заяви пред телевизия "Алсат", че в исканията, сред които е да се използва формулировка, алтернативна на "македонски език", има елементи, противни на тенденциите в обединена Европа и на "няколко основни постулата в договора (за добросъседство) с България.

В момент, когато външнополитическият му съветник и бивш външен министър Денко Малески е обвиняван, че нарича революционера Гоце Делчев българин и призовава за съобразяване с някои от българските условия, Пендаровски заяви: "Трябва да ви кажа, най-искрено, когато я прочетох за пръв път, на два или три пъти не се връщах на тази формулировка. Не можех да повярвам, че в 21 в. някой може да оспорва на някого, че езикът му не се нарича така, както самият той го кодифицира и го използва от десетилетия."

"С един севернокорейски процент"

Припомняйки, че македонският е официално кодифициран след Втората световна война, а три десетилетия по-късно е признат за отделен език от ООН, той впоследствие коментира и настояването на София за решаване на споровете, неизчистени от Договора за добросъседство и приятелство. В договора с България от 2017 г. "не казваме, че в преговорите с ЕС трябва да утвърждаваме етническа принадлежност на някого, който е живял преди 150 години."

"Ключов израз в този двустранен документ е споделена история. Не обща, в която вие ще кажете, (че) до 44-та всичко е било българско, ти само трябва подпишеш... не всички до 44-а, а някои личности и някои събития са присъщи и за теб, и за мен. И за България, и за Македония. Това е споделена история," продължава президентът.

Декларацията в българския парламент получи само четири гласа против - по думите му това означава "с един севернокорейски процент". Това ще е реална политическа пречка пред евроинтеграцията на Северна Македония, каза Пендаровски, аргументирайки се с консенсуса между властта и опозицията, демонстриран от депутатите.

"Искам повече такива сътрудници"

Пендаровски, чийто кабинет се разграничи от изказванията на съветника му Денко Малески, според когото Гоце Делчев има българско самосъзнание, обаче не осъди категорично коментара, породил недоволство в страната. Той изреди националните приоритети на Северна Македония да е демокрация, а не диктатура, да е напълно интегрирана в западната цивилизация и да признава мултиетническия и мултирелигиозен характер на страната.

"Професор Малески по отношение на трите константи поне за мен има една завидна биография. Не мога да работя с хора, които са против тези три основни постулата. Всички останали въпроси... това е демокрация и искам повече такива сътрудници и съветници, които ще ми кажат - президенте, може би тук не сте прав. В този случай мисля, че той не е прав и това ясно го казвам в изявата си," продължава Пендаровски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари