STEM център от последно поколение бе открит в Гимназията по облекло в Русе

3
Всички официални гости са се сбутали, за да се докопат до рязането на лентата на новата придобивка
Всички официални гости са се сбутали, за да се докопат до рязането на лентата на новата придобивка Снимка: Областна администрация

Нов високотехнологичен център за над 330 000 лева бе открит в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе

 Това се случи по-рано през деня в присъствието на заместник областния управител Синан Хебибов, министъра на икономиката д.ик.н Даниела Везиева, кмета на Община Русе Пенчо Милков и други представители на държавната и местна власт.

Съвременното училище трябва да отговаря на предизвикателствата на времето и точно затова съм изключително щастлив да Ви поздравя за откриването на този STEM център. Убеден съм, че наличието му ще подпомогне за събуждането на любопитството в учениците към нови начини и пътища, по които да сбъднат мечтите си. Пожелавам и на тях, и на целия Ви колектив да бъдете на първо място здрави и да сте заедно. Уверен съм, че знанията и самочувствието и на ученици, и на преподаватели ще се повишат и ПГО „Недка Иван Лазарова“ ще продължава да произвежда подготвени, можещи и конкурентно-способни кадри на пазара на труда. Надявам се сградата на това училище винаги да бъде дом на интересни събития и да продължава да предоставя чудесна материална и учебна база на русенските младежи!“, заяви Синан Хебибов. Той допълни още, че се радва да види партньорството между държавната и местна власт. Според него бизнесът в Русе има спешна нужда от подготвени кадри, каквито възпитава училището. Синан Хебибов връчи и поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов на директора на училището инж. Диана Иванова.

От своя страна министърът на икономиката отбеляза, че 4% от износа на страната е свързан с текстилните изделия, а също така той дава и близо 9% от брутната добавена стойност. Тя изрази и надежда именно Русе и региона да се обособи като водещ креативен и рекреативен център, поради огромния му потенциал. Става дума както за човешки ресурс, така и за инфраструктура. Министър Везиева бе категорична и, че чрез създаването на подобни иновативни центрове ще се премине по-леко към чистите технологии и развитието на нисковъглеродната икономика.

STEM центърът комбинира обучителни пространства и кабинети, оборудвани и обзаведени с функционална концепция от гледна точка на физическа среда, методи и форми на обучение. На разположение на учениците са напълно нови компютри и таблети, както и 3D принтер, който бе експериментално пуснат днес. Счита се, че обучението със софтуер и иновативни технологии, насочени към STEM дисциплините, насърчава екипната работа и ученето чрез практика. Оборудвана е и виртуална лаборатория с работни станции за 3D моделиране чрез стереоскопична проекция. Работните станции работят в комбинация с програмен продукт CAD/САМ, който се използва от учениците и учителите в гимназията при разработване и прототипиране на различни модели и дизайни, максимално близки до реалността. Промяната в технологичната учебна инфраструктура предоставя възможност за работа с различно учебно съдържание, насочено към проектно-базирани дейности. Фокус в работата в обучението ще бъде поставен и върху използването на облачни технологии.

Новият STEM център вече е място за учене чрез експерименти, откривателство, самостоятелно проучване, групови проекти, формиране на ключови професионални умения. Близо 90% от стойността на центъра или 300 000 лева идва от безвъзмездно национално финансиране, останалите 36 000 лева са самоучастие от гимназията.

На събитието присъстваха още директорът на дирекцията за професионално образование в Министерството на образованието и науката д-р Мария Тодорова, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, заместник-председателят на Българската асоциация за текстил, облекло и моден дизайн Миглена Христова, както и множество представители на шивашкия бранш от региона. Припомняме, че фирмите от този бранш в региона са над 250, което превръща конфекционният бизнес в структуроопределящ за целия регион.

Откриването бе съпътствано и от модно ревю.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари