Стефан Софиянски: ГЕРБ и БСП са с еднакъв произход

2
Стефан Софиянски: ГЕРБ и БСП са с еднакъв произход

Той призна, че липсата на лустрация, която не е била извършена от десните, е огромна грешка.

"Големият проблем е, че нашите евродепутати не свършиха нищо. Трябваше да се премахне обидния за България "шенгенски механизъм" и, разбира се, по никакъв начин не трябваше да допуснем плана "Макрон". Това не става като излезеш да викаш пред Европарламента и да лежиш по паветата, а с план "Джамбазки" или с план "Новаков", коментира пред БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Той съобщи, че е изготвил проект за нова Конституция.

"Старата Конституция беше създадена, докато още бяхме членове на Варшавския договор и СИВ, при една силна комунистическа партия, което се отрази на духа и буквата на Конституцията. Но Конституцията е отражение на структурата на обществото. Ние вече сме член на ЕС и НАТО и трябва да модернизираме Основния закон", каза той.

Според него, липсва баланс между властите, а, напротив, противопоставяне, между институциите и даде за пример с президент - изпълнителна власт.

"Пълномощията на пряко избраните длъжности президент и кмет са силно ограничени. Защо,например, пълномощията на президента са ограничени. Трябва да се премахне ветото, което лесно се преодолява, а да му се даде законодателна инициатива. Областните управители също трябва да се избират директно", каза той, но добави, че страната трябва да има не повече от 7 области.

"Въпросът е да организираме обществото така, че да може да функционира по-добре", смята Софиянски.

"Философията на този нов проект е, управлението да се споделя, затова съм предложил текст, че "България е република със споделено управление" и са изброени институциите и конкретните функции. Президентът поема сигурността и външната политика, министерски съвет поема управлението на вътрешната и стопанската политика, областните управители изпълняват тази политика, а кметовете - конкретно на място", обясни той, както и, че е черпил опит от германската конституция.

"Когато в едно общество водещи са криминалните хроники и гейтове, това е признак, че то е сбъркано. Партиите в момента са безидейни. Ние трябва да се борим да усъвършенстваме нашето общество.

Софиянски призна, че липсата на лустрация, която не е била извършена от десните, е огромна грешка на прехода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари