Стефан Манов: Тайните служби участват в изборите в България

1
ДАНС е тънкото място на веригата, където се задръстват протоколите
ДАНС е тънкото място на веригата, където се задръстват протоколите Снимка: bTV

ДАНС е тънкото място на веригата, където се задръстват протоколите

Тайните служби участват в изборите в България, а това е незаконно, заяви зам.-шефът на обществения съвет на ЦИК Стефан Манов по bTV.

"В обработката на данните и протоколите, които идват от чужбина има едно звено на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), което е напълно незаконно. Ако отворите изборния кодекс или Закона за ДАНС никъде не пише, че тя се занимава с изборна практика. Те седят в една зала в ЦИК и приемат протоколите, които след това предават на ЦИК и на "Информационно обслужване". Това звено е незаконно, нелегално, скрито от обществеността и задръства процеса", коментира Манов.

Той уточни, че е зададен въпрос по Закона за достъп до обществена информация каква е правната база, по която работи това звено, какво извършва то и колко време бави протоколите.

"Аз съм притеснен в една демократична държава от ЕС, че тайните служби участват в изборния процес без да го знае обществеността", каза Манов.

На въпрос как е разбрал, че тайните служби участват в процеса, след като това е секретно, той отговори: "Разбрахме го, защото най-накрая някои членове на ЦИК го казаха на микрофон в стенограмите на ЦИК, че ДАНС е тънкото място на веригата, където се задръстват протоколите".

"Параноя ще е да кажем, че това звено подменя резултатите, но мен ме дразни, че тайни избори участват в изборния процес в България, а и проблема е логистичен за хилядите членове на СИК, които седяха цяла нощ и не знаеха дали техния протокол е пристигнал читав в мейл кутията на ДАНС", коментира още Стефан Манов.

Той допълни, че ЦИК е положила усилия, но не е можала да отстрани ДАНС. Имало предложена алтернатива и Манов се надявал, че тайните служби скоро няма да имат възможност да участват в изборния процес

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук