Стефан Данаилов: Милата, милата моя Виолета!

0
Известната актриса издъхна след проблеми със сърцето
Известната актриса издъхна след проблеми със сърцето Снимка: Кадър от филма "Черните ангели" (1970 г.)

Виолета Гиндева почина на 72 години.

Известната актриса издъхна след проблеми със сърцето. Имала е и неприятности със стомаха. Уви, явно фатални... Боледуването било неприятно и тежко.

Милата, милата моя Виолета!”, възкликна Стефан Данаилов, неин приятел и партньор в много филми. Дъщерята на актрисата живее в САЩ. Чака се да се върне и да реши как да бъде погребението. Директорът на Народния театър Мариус Донкин вече е подал молба в Министерството на културата да има парцел за Виолета Гиндева в Алеята за заслужилите творци на културата, пише 168 часа.

Вероятно поклонението пред нейната памет ще бъде в Народния театър. В сряда.

Виолета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Ще запомним актрисата с ролите ѝ в “Черните ангели” и “Чичо Кръстник”, в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др. Голямата актриса Виолета Гиндева пристъпи на сцената на Народния театър след 20-годишно изгнание, разказва театралният критик Димитър Стайков. Днешните поколения театрални фенове не я познават, защото се оказа, че изключителната хубавица има и изключителна воля. След като е уволнена, Гиндева напуска София, живее в провинцията и нито веднъж не пожелава да излезе на която и да е софийска сцена, макар да има над 120 театрални роли. Отглежда дъщеря си Яна-Мария, която завършва две висши във Франция и работи като кинопродуцентка, и сина си Данаил, който се занимава с медийна реклама, започва да преподава актьорство, става общински чиновник в Пазарджик в областта на културата.

В киното сме я гледали в “Иконостасът”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Князът”, “Снаха” и т.н.Валя Гиндева е като матрьошките -не остава паднала, винаги се изправя. Животът на Виолета Гиндева е низ от непрекъснати кръговрати на провал и ново възземане. Наистина от това, което е преживяла, може да излезе сюжет за филм или пиеса. Изглежда, че е своенравна и опърничава, сама разрушавайки подареното от съдбата. Само две години след като завършва ВИТИЗ, е избрана от режисьора Въло Радев да играе в “Черните ангели”, филм с млади красиви актьори в ролите на градски терористи, наказващи “народни врагове” преди 1944 г. Гиндева е сред Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Доротея Тончева, Добринка Станкова и Марин Младенов. Филмът е гледан от 3 500 000 зрители и носи голям професионален кредит на актьорите.

Валя Гиндева обаче го профуква, когато отказва участие в сериала “На всеки километър”. И до днес смята, че е постъпила правилно, защото сценарият ѝ се видял наивен като на детски приказен филм. Кой да ѝ каже, че в Холивуд точно такива приказни продукции събират най-добрите артисти и удрят най-високите приходи. И понеже в културата ни винаги има хора, които донасят на партийните бюрократи “истината” за случващото се, тълкуват отказа на младата актриса като повлиян от нейното сродяване с “вражеско” семейство. Гиндева се е омъжила по любов за колегата си от Пловдив Кольо Дончев, шармантен мъж, сякаш излязъл от реклама за американски цигари. Той обаче е син на лагерист от Белене, съден от Народния съд, и бракът с него е приет на нож от силно лявото семейство на актрисата (след промените от 1989 г., когато е избрана във ВС на БСП, тя напомня, че баба ѝ е пострадала жестоко от побой в полицията, а баща ѝ проф. Панайот Гиндев е един от основните български философи и социолози на марксизма, така че не може да не е лява).

Идеологическият гаф на Валя Гиндева трябва да бъде наказан и бюрократите нареждат да не ѝ предлагат роли в киното в продължение на 5 години.Най-хубавите години за една актриса. Добре, че телевизията захапва правенето на филми и театър иВаля Гиндевасе появява намалкия екранв “Демонът на империята”, “Дъщерята на началника”, “Последна проверка”. Тогава идва “Сватбите на Йоан Асен” (1975), мащабна суперпродукция на режисьора Вили Цанков. А той не е човек, на когото бюрократите могат да заповядват. Виолета Гиндева е поканена за ролята на ромейката Ирина, втората съпруга на българския цар, дадена от баща си Теодор Комнин като дипломатически подарък. По време на снимките умира Апостол Карамитев, който изпълнява царя, и режисьорът взема Коста Цонев за тази роля.

Гиндева си спомня как се среща с него. Ирина трябва да бъде въведена при Иван Асен, който я чака в тронната зала. “Влязох в стаята за първите интериорни снимки - разказва актрисата. - Видях високия силует на Апостол, застанал при един прозорец с гръб към мен, облечен в дрехите на царя, които носеше Апостол дотогава. Не може да бъде, си помислих, нали току-що дойдохме от погребението на Апостол!Извиках спонтанно:“Апостоле!”Той се обърна и вместо тъмните очи на Карамитев видях сините очи на Коста. И неговите, и моите очи се насълзиха. Решихме да изиграем сцената така, както оригинално я беше подготвил Карамитев.”Виолета Гиндева уверено гради кариерата си. След като изтича разпределението ѝ в Русенския театър, през 1974 г. тя постъпва в трупата на Народния театър. Изиграва Мила от “В полите на Витоша”, Сара от “Душата на поета” на О' Нийл, Хилде от “Майстор Солнес” на Ибсен, Меги от “Котка върху горещ ламаринен покрив” на Тенеси Уилямс, Ифигения от “Ифигения в Таврида” на Гьоте, Марта от “Недоразумението” на Камю... Жени, които не искат да живеят незабележимо, въвличат се в решаването на проблеми на интимния им кръг, по-често гневни и обвиняващи, отколкото мили и нежни. Но в личния си живот актрисата няма късмет.

Кольо Дончев умира от рак, оставяйки Виолета Гиндева да отглежда сама дъщеря им Яна-Мария. Тя си дава сметка за миналите години и установява, че е работила с най-големите режисьори и с най-големите актьори. Сприятелява се с Иванка Димитрова, мъдра и много интелигентна, и със Славка Славова, етична и справедлива. Един ден Славова я извиква на огромната празна сцена и обяснява: “Оттук ще те чуват до осми ред, но няма - до следващите два реда. А оттук ще те чуват чак до последния ред, но ще заглъхваш от двете си страни...”Много щастие и скърби ѝ носи вторият брак на Виолета Гиндева - с по-младия от нея актьор Емил Джамджиев.През 1993 г. Виолета Гиндева е уволнена от театъра . Години по-късно тя признава, че е имало дни, в които семействотоѝ гладува.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари