България се сбогува със Стефан Данаилов!

28

България се сбогува с неповторимия актьор, активен гражданин и политик, авторитетен депутат, любимец на поколения българи и учител на плеада млади таланти Стефан Данаилов.

Мастера, както го наричат с много любов възпитаниците му, си отиде на 27 ноември след продължително тежко боледуване, две седмици преди да навърши 78 години. До последния си миг, в който можеше да бъде активен, той играеше в театъра и обучаваше студентите си.

Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон, е роден на 8 декември 1942 г. в София. Той е един от най-емблематичните български актьори с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БКП и БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 16 август 2005 до 27 юли 2009 г., народен представител в XXXI, NL, XLI, XLII, XLIII, XLIV Народно събрание.

"Много трудно може да се опише само с няколко думи какъв човек беше Стефан и какво загубиха нашите поколения като личност. Неговата личност оставя следа в историята на България. Без да е злобен, критичен и циничен, той успя. Факт е, че всеки човек оставя своя стил и начин на живот като пример. Стефан е наистина един пример за нашите поколения", каза пред камерата на ПИК TV депутатката от БСП Весела Лечева.

Поклонението пред тленните останки на Стефан Данаилов започна в 11 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари