Стартира велопоходът „Дунав Ултра“

0
Над 150 любители колоездачи от седем държави ще изминат разстоянието от 700 километра
Над 150 любители колоездачи от седем държави ще изминат разстоянието от 700 километра Снимка: Фейсбук

Над 150 любители колоездачи от седем държави ще изминат разстоянието от 700 километра

Стартът на велопохода „Дунав Ултра“ бе даден днес във Видин.

Над 150 любители колоездачи от седем държави - България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания, ще изминат разстоянието от 700 км, каза преди старта организаторът на събитието Борис Бегъмов, цитиран от БТА.

Това е десетото юбилейно издание на велопохода. Събитието цели да популяризира над 110-те населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, откъдето преминава маршрута, допълни Бегъмов.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков също се включи със своя велосипед в началните метри. Той пожела успех на участниците и получи специална колоездачна блуза.

Ветерани, любители и по-напреднали атлети ще участват във велопохода. Първи на старта се наредиха по-напредналите колоездачи, които имат лично предизвикателство да изминат дистанцията от над 700 км, от Видин до Дуранкулак, за по-малко от 48 часа, разказаха организаторите. След тях потеглиха масовите участници, чиято цел е да изминат маршрута без да засичат време. Най-възрастния участник е 80-годишната проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.

На специално събитие вечерта преди старта в средновековната крепост Баба Вида участниците бяха посрещнати от организаторите и от домакините от Община Видин. Заместник-кметът Борислава Борисова поздрави Борис Бегъмов и неговите съмишленици, „които успяха да превърнат този проект в успешно начинание, което привлича хора не само от България, а и от чужбина“. „Поздравявам ви за усилията, които полагате да популяризирате велотуризма и местата, през които преминавате“, каза още Борисова, цитирана от общинския пресцентър.

От общинската администрация съобщиха още, че организаторът на събитието Борис Бегъмов е разказал пред участниците, че „Дунав Ултра“ и неговото мобилно приложение като иновация за правене на туризъм, са сред кандидатите на годишната конференция на „Евровело“ в Измир (Турция). Те са сред специалната селекция на най-успешните практики за популяризиране на велотуризма в Европа.

Официални партньори на „Дунав Ултра“ са Община Видин, Община Мизия, Община Оряхово, Община Долна Митрополия, Община Гулянци, Община Белене, Община Никопол, Община Две Могили, Община Русе, Община Силистра, Община Генерал Тошево и Община Шабла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари