Старовремска сватба оживя в Сандрово

2

Стотици сватбари в пъстри носии венчаха Мария и Дойчин и седнаха на традиционна трапеза

Автентична Сандровска сватба бе проведена днес в дунавското село пред погледа на стотици сватбари. Тя се организира от НЧ "Васил Левски 1928" село Сандрово с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“.

Мост през вековете“ включваше всеки момент, започвайки от ритуала за известяване на събитието, през сплитането на косите на булката и бръсненето на младоженеца, до традиционната сватбарска трапеза, на която седнаха всички присъстващи. За първи път в региона бе представен и ритуалът „Засевки“.

Мария и Дойчин станаха истинско семейство по църковните канони. Кметът Пенчо Милков им пожела цял живот да бъдат едно цяло и да не забравят, че с уважение помежду си ще преминат всички трудности, съобщиха от общината.

Събитието включваше множество занимания за малки и големи - демонстрация на съхранени от миналото занаяти, богата фолклорна програма, хоротека и вкусни традиционни гозби.

"Днес съпреживяваме емоциите около старовремската Сандровска сватба с десетки жители и гости на селото. Така както е било някога. Близо до корените", написа Пенчо Милков в мрежата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    daskal
    Ми те хората се женят по проект! Има и информационна табела. Вижте 11-та снимка. "Мост през вековете" - възстановка на стара сандровска сватба. И това доживяхме...
  • 2
    2
    Абра-Кадабра
    Бренчо тренира за сватбата в Нисово.
  • 3
    1
    Trez
    Добре де защо и Пенчо е там?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари