Станко Станков: България води по корупция на Румъния

2
Не ми се е налагало в Румъния да дам и 1 лея рушвет
Не ми се е налагало в Румъния да дам и 1 лея рушвет

Не ми се е налагало в Румъния да дам и 1 лея рушвет

Омръзна ни като ходим на избори да избираме по-малкото зло. ​Русе няма корабостроителница, а в Гюргево има две и правят поръчки за България. Това заяви Станко Станков, основателят на "Булмарет груп" в интервю пред "Капитал".

Ако приемем, че нещата не изглеждат много ясно след изборите, какво бихте искали вие да видите от който и да управлява следващите 6 месеца?

Лично на мен, пък и на много от хората, с които комуникирам, ни омръзна като ходим на избори да избираме по-малкото зло. Ние искаме да виждаме стабилно управление, грамотно управление, да виждаме добре образовани, интелигентни, честни, открити хора, които да ни управляват, да имат визия за бъдещето, добре да представят страната, да не ни е срам от тях, да се гордеем с тях.

Искаме да имаме хоризонт повече от 6 месеца, повече от 1 година, да можем да си правим плановете. Ние буквално стопирахме проекти, защото не знаем как ще се развият нещата.

Миналата година беше направо еуфория тук, в България, да се маха пак смесването с биодизел. Ние сме единствените производители на биодизел в България. От местни суровини го произвеждаме. Това е с директива на Европейския съюз, която е дългосрочна. Инвестирали сме стотици милиони в тоя бизнес и когато те кажат от днес за утре спираме, какво правиш? Инвестициите се замразяват, хората са уволняват, от там следва цялата верига до земеделеца - защото изкупуваме почти цялата рапица в България и земеделците не знаят какво да правят - да сеят ли рапица или не. Ето нещо, което е много смущаващо.

Ако през 6 месеца новата власт започва да ревизира политиките, става страшно за бизнеса.

Какъв е потенциалът за развитието на българско-румънските бизнес връзки?

Ние имаме компания в Румъния от 15 години. Искам да ви кажа, че се развиват съвсем добре, без сериозни затруднения с комуникацията с всички институции в Румъния. Лично аз не знам дали сме намерили добрите мениджъри там или чисто и просто е по-уредена държавата, но аз имам повече проблеми с институциите в България, отколкото в Румъния.

Там не е имало буквално никакъв проблем на местно ниво, без да се налага да се ходи, да се молим на тоя-оня, се решават нещата. Не ни приемат като нежелани чужденци. Има потенциал за още български бизнес там.

 

Ние подписахме предварителен договор за придобиване на железопътна компания. Там вече имаме една. Виждаме потенциал в този бизнес, искаме да го развиваме.

Според вас какво е нужно на района на Русе, където сте базирани - нов мост, нов ферибот, жп?

Фериботите не решават проблема. Нов мост е добре да има. Той по проект, доколкото знам, излиза точно където ще започва магистралата за Търново. Той се намира буквално тук до нас.

Доколкото знам, мостът е доста стар и се нуждае от сериозна реконструкция. Тези опашки не са само от това, че сегашният мост няма достатъчна пропускливост. Основният проблем е с обработването на камиона. И доколкото разбирам, проблемът е в румънска страна.

Андрей Новаков, евродепутатът, започна подписка, която лично аз приветствам, за да събере 100 хил. подписа, за да променят регламента за обработка на камион на 1 минута.

Това, ако се случи, би решило проблема.

Гюргево е мястото, откъдето чакаме да дойде прословутата драга. Между другото там също има бурно развитие.

Там преди 20 години имаше една мъничка корабостроителница, която искаха да я подаряват. Русе имаше огромна красива, хубава, работеща корабостроителница. След 20 години стана обратното - Русе няма корабостроителница, а в Гюргево има 2 и правят поръчки за България.

Ние водим по корупция със сигурност. Мен не ми се е налагало във Румъния да дам и 1 лея рушвет. Това мога да кажа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Митев
    Прав е човека, допринесъл поне за мен най много за работни места и сравнително справедливи заплати в град Русе и Сливо поле.....
  • 11
    1
    блять
    И по русофилия води и тези две неща са свързани. Традиционни ценности им викат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари