Станислав Георгиев: Няма опасност от ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"

0
Централата не работи. Блоковете са спрени, горивото е извадено от реакторите, обясни изпълнителният секретар на "Булатом"
Централата не работи. Блоковете са спрени, горивото е извадено от реакторите, обясни изпълнителният секретар на "Булатом" Снимка: ЕПА / БГНЕС

Централата не работи. Блоковете са спрени, горивото е извадено от реакторите, обясни изпълнителният секретар на "Булатом"

Няма опасност от ядрена авария след атаките с дрон към АЕЦ "Запорожие".

Това заяви пред БНР Станислав Георгиев - изпълнителен секретар на "Булатом".

Според него спокойно можем да вярваме на експертите на Международната агенция за атомна енергетика, които постоянно са на площадката и твърдят именно това - че опасност няма.

"Централата не работи. Блоковете са спрени, горивото е извадено от реакторите. Те не са даже и в горещ резерв. Възможността за ядрена авария винаги съществува, тъй като на площадката има отработено ядрено гориво. Потенциално има опасност от ядрена авария", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". Според него атака с дрон може да причини фатални щети от гледна точка на сигурността.

Станислав Георгиев отбеляза обаче, че шестте блока в "Запорожие" интегрално произвеждат енергия колкото цялата енергийна система на България. Население колкото това на България не е в състояние да получава електричество, подчерта той. И продължи:

"За строителството на 1 блок от 1000 мегавата приблизително можем да кажем, че могат да бъдат изразходени между 10 и 15 млрд. долара, т.е. за шестте блока, които в момента не работят, би трябвало да се изразходят между 60 и 90 млрд. долара. Колко пари вече бяха отпуснати, за да върви тази война - с тези средства хората могат да направят чудеса, а политиците решават нещо друго. Логиката на политиците е непредвидима. Те използват всички средства, за да постигнат целите си. Остава ни да стискаме палци безумието да не стигне крайност, която ще се отрази на всички нас".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    фена на Путин
    Вашите укропитеци искат да удавят европа в радиация, защото те вече се давят във войната и искат да повлекат целия свят след себе си. Вашите любимци, за които квичите тук денонощно. Вашите любимци дето ги въоръжавате, за победа над Русия. С вашите оръжия се опитват да го направят. Никой не коментира опитите на усраина да предизвика ядрена катастрофа, защо мълчите бе маймуни мизерни ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари