Стана ясна причината за мащабното спиране на тока в Русе

1
Авария във високоволтова подстанция в Образцов чифлик остави без ток половината населени места в Русенска област
Авария във високоволтова подстанция в Образцов чифлик остави без ток половината населени места в Русенска област Снимка: БГНЕС

Авария във високоволтова подстанция в Образцов чифлик остави без ток половината населени места в Русенска област, включително и по-голямата част от града, предаде БГНЕС.

Токът спря около 14.45 часа, като възстановяването на електрозахранването отне близо час, тъй като бе извършвано поетапно.

От Енерго про обясниха, че причината не е при тях, а е по вина на Електроенергийния системен оператор. От ЕСО потвърдиха аварията, като обясниха на свой ред, че се е задействала противоаварийна защита. Захранването е било възстановено на място за четири минути, но докато се включат всички райони отново, е било необходимо време.

Подстанцията в Образцов чифлик захранва целия регион на Русе, Бяла, Борово, Две могили, Тетово и Бабово. На всички тези места в областта е имало спиране на електричеството.

От болницата в Русе съобщиха, че на втората минута след спирането на тока се е включил резервният агрегат. На практика ток е нямало за 4 минути, което не е попречило на извършването на медицинските дейности в УМБАЛ, свързани с използването на животоспасяваща апаратура. Русенската болница провежда периодично обучения за навременно и адекватно реагиране в подобни ситуации.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари