Сривове в системата провалят наплива за ваксини

0
Хаос, опашки и напрежение съпровождат влизането в сила на задължителни зелени сертификати
Хаос, опашки и напрежение съпровождат влизането в сила на задължителни зелени сертификати Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медици се тестват спешно пред "Пирогов", за да лекуват

Хаос, опашки и напрежение съпровождат влизането в сила на задължителни зелени сертификати за достъп до хиляди обществени обекти у нас. Държавата даде само 24 часа срок на гражданите и бизнеса да се подготвят, но самата тя се оказа съвсем неподготвена за промяната, отбелязва вестник Сега.

Непрекъснати сривове в системата

Непрекъснатите сривове в националната здравно-информационна система са на път да провалят подема към ваксинация, започнал след обявяването на новите мерки. В системата се регистрират всички поставени дози, там се вписват и тестовете, оттам се теглят и сертификатите. Тя обаче непрекъснато блокира и пречи на работата на болници, ваксинационни центрове и лаборатории.

"Поради НЕзависещи от нас причини, днес се забавя процесът на ваксинация. Продължават сривовете в Националната здравно-информационна система. Въпреки, че още от сутринта, в нашия Ваксинационен център са ангажирани 2 екипа, с цел по-бързото и качествено обслужване на гражданите към момента (12.00 ч.) са ваксинирани едва 62 души", съобщи столичната болница "Св. Анна".

Опашки от медици пред болниците

От ранни зори дълги опашки и напрежение се разиграха пред най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов", заради изискването от днес медицинският персонал да работи със зелен сертификат. Пред фургоните за тестове, които са разположени пред лечебното заведение, повечето чакащи да се изследват бяха негови служители, които започват работа от 7.00 часа, но не могат да влязат на работните си места без отрицателен тест.

"Нямам сертификат, защото преболедувах през февруари. Направих си антигенен тест. Тъй като моята инфекция е доказана по този начин, не мога да си извадя сертификат. Докато чакам да се активира системата, ако изобщо заработи, ще трябва да си правя тест всеки път, когато идвам на работа", сподели пред Нова телевизия медик.

Оказа се, че повечето от персонала в "Пирогов" са преболедували коронавируса преди повече от 6 месеца и имат много антитела. Но не могат да получат зелен сертификат, тъй като положителният тест за изкаран COVID-19 важи само шест месеца. Някои от медиците отказват да се ваксинират по здравословни причини, а други посочват, че имат голям брой антитела и заради това няма да се имунизират.

Появи се и напрежение между чакащите и тези служители, които правят тестовете.

Има и хора, които имат противопоказания за поставяне на ваксина. Това не се обсъжда. В крайна сметка това е здравно заведение, ние не можем да идем и да си лекуваме пациентите", коментира пред телевизията служителка на "Пирогов". Някои от медиците пък прибягнаха до това сами да си правят тестове. А с напредването на времето пред болницата се появиха и хора, които не работят в "Пирогов", но желаят да си направят тест, което допълнително забави процеса на тестване.

Антигенен тест за преболедуване - до понеделник

Националната здравно-информационна система се оказа неподготвена да посрещне новите изисквания на министерството. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че преболедуване ще се доказва и с антигенен тест, издаден след 1 декември 2020 г. Вечерта обаче съобщи пред "България он Еър", че "Информационно обслужване" ще направи възможно тегленето на сертификат за преболедуване с антигенен тест най-късно в понеделник. Така държавната фирма получава право да се размотава, докато всички останали получиха само 24 часа да се подготвят и не бе допуснат никакъв компромис.

Напрежение в моловете, заведенията и театрите

Междувременно напрежение се появи и в търговските центрове, заведенията и театрите, където са силно обезпокоени от краткия срок за спазване на новите изисквания за зелен сертификат. Голяма част от хората, които работят в моловете, ресторантите и местата за развлечение все още не са ваксинирани и няма как да реагират. От заведенията обявиха, че започват с протестите, а част от магазините в търговските центрове най-вероятно ще останат затворени, докато не изпълнят изискванията.

От българската ритейл асоциация смятат, че мерките са по-зле и от локдаун, защото няма да получат никакви компенсации. "Времето ни за реакция беше 27 часа. Може би няма да ни отворят магазините, в цяла София от 90 човека персонал, имаме ваксинирани 10", каза пред БНТ Венцислав Николов, зам.-председател на българската ритейл асоциация.

Малък е процентът на ваксинирани и сред актьорите - около 25%. "Първо ние нямам право да върнем хора, защото не са ги купили в другия условия. Самите артисти по същият начин, ние при всички положения ще играем, но ни трябва гратисен период", каза Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

От театъра на "Армията" казаха, че актьорите са ваксинирани изцяло, но персоналът - не.

И заведенията искат гратисен период за изпълняване на новите условия. "Ние казахме, че бихме се съгласили да работим с такива сертификати, ако те важат за всички български граждани , първо за държавните служители, продължаваме да държим и за теста за антитела", каза Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

От механите в Банско пък питат - кой ще плаща тестовете и защо преболедувалите миналата година няма как да си извадят сертификат.

Безплатни тестове по 10 лв.

Много лаборатории все още не правят безплатни тестове и очакват новини кога ще им ги доставят. Никой все още не знае и за кого ще се отнасят безплатните тестове - ако например една лаборатория получи 1000 безплатни теста, кой ще контролира как се предоставят те и дали няма да се окажат всичките платени. Вчера сутринта от изказване на здравния министър се подразбра, че тестовете тепърва ще се раздават на лабораториите. "Все пак заповедта ми не е влязла в сила", обясни вчера Кацаров на въпрос на журналист доставени ли са безплатни тестове на лабораториите.

Все още не е ясно и колко ще плащат гражданите за безплатните тестове. В русенска лаборатория например обясниха тази сутрин, че таксата за вземане на теста ще е около 10 лв.

До 4 седмици зелен сертификат и за държавни служители и учители

"До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат”, обяви зам. министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова тв. Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

"Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", допълни д-р Петров.

Глоби за нарушителите - до 1000 лв.

Димитър Петров подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

"Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Без отстъпка за антителата

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво. "Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици - ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат”, обясни той.

Компромис обаче може да се направи за току-що ваксинираните - те да получават сертификат след първа доза. Това допусна Димитър Петров днес, въпреки че вчера здравният министър бе категоричен, че чисто по медицински причини сертификатът може да се признава 14 дни след завършен цикъл на ваксинация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари