Срив в площите с коноп в България

1
Земеделци прехвърлят полетата си в Румъния
Земеделци прехвърлят полетата си в Румъния

Площите с индустриален коноп в България са се сринали четири пъти за последните 2 години.

Това показва информация на Министерството на земеделието, пише Телеграф.

По данни от подадени справки за извършена сеитба през 2020 г. са били засети 8031 декара с индустриален коноп. Информацията за извършената сеитба през 2021 г. показва, че тези площи вече са се свили до 2150 декара.

Причината за драстичното намаляване на площите с индустриален коноп е, че много от земеделците са прехвърлили полетата си в съседна Румъния заради пречки пред дейността им в законодателството у нас.

Такъв е случаят и с Александър Червенков, който първи започна да отглежда коноп в България преди 10 години.

Навън

Той вече е прехвърлил фабриката си за лечебни смоли от коноп в Букурещ, където развива бизнес заедно със съдружника си д-р Ервин Иванов. Червенков е преместил в Румъния и част от площите си с коноп за суровина за фабриката. Причината е, че според българското законодателство преработката на индустриален коноп се оказва престъпление, а в съседката ни - не.

Във фабриката работят 15 души, всичките българи. Някои от тях са от Северна България, а останалите са се преместили изцяло в столицата на северната ни съседка, за да им е по-лесно да ходят на работа. Все още има семейства, които пътуват всеки ден. Фабриката преработва около 300-600 т коноп годишно. Малка част от суровината се отглежда в България, а другата се купува от ЕС. Клиенти са големи фармацевтични компании и такива за хранителни добавки от ЕС.

Загуби

Загубите от преместването на преработката за страната ни се изчисляват в милиони, споделят собствениците. На първо място те плащат милиони левове на земеделците, от които си доставят индустриалния коноп от Европейския съюз вместо изцяло на български фермери.

Годишно внасят в румънската хазна над половин милион лева вместо в българската. Продажната цена на маслото от коноп (смола), разтворена в базови масла, стига до 10 хил. евро на кг, което вече го прави по-скъпо от маслото от рози.

Абсурд

Причините за този абсурд са в българското законодателство. Най-просто казано то позволява производството и износа на суровина, но само когато става дума за цяло растение. В момента, в който се разделят листата и цветът, от който се добива маслото, законът у нас го тълкува като наркотично вещество, обясни Червенков. Което по същество също е абсурдно, защото индустриалният коноп не съдържа такова. Още по-големият абсурд е, че след като фабриката произведе смолата, без проблем тя може да се внесе и продава в България.

Преди няколко години у нас е направен опит да се ревизира този абсурд в закона, но е претърпял пълно фиаско. Такива проблеми няма в нито една съседна на България страна, при това отглеждането на коноп у нас преди години напълно легално е стигало до 250 хил. дка.

БГ медици доказаха: Етеричното масло пази от коронавирусите

Научен експеримент на български учени доказа миналата година, че етеричното масло от индустриален коноп заключват организма за коронавирусите. Това каза д-р Ервин Иванов пред „Телеграф“. Експериментът предстои да се оповести пред световната научна общност. Той поясни, че маслото от коноп това е смолата, която се разтваря в базови масла. Използван е методът ин витро. Д-р Ервин Иванов припомни, че маслото има противовъзпалителни свойства и се използва за лечение на специален вид детска епилепсия, ракови заболявания, костни проблеми, атопични екземи и др.

Индустриалният коноп също така съдържа огромно количество дървесина и от 1 дка насаждение се добива толкова, колкото от 10 дка гора. Тя се използва в строителството за тухли, в автомобилостроенето и др. Конопът у нас се е ползвал и за естествено средство срещу вредители в житните ниви, както и за производство на тъкани за бита и дрехи.

Проверяват съдържанието на активно вещество

Сортовете (семената) следва да бъдат вписани в Общия каталог на сортовете от земеделски растителни видове на Европейския съюз.

Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) взема проби от посевите с растения, разположени на територията на България, за определяне съдържанието на тетрахидроканабинол. Това е една от двете активни съставки, която има психотропно действие.

Агенцията подготвя взетите проби и ги изпраща в акредитирана лаборатория. За извършения анализ за определяне съдържанието на тетрахидроканабинол в пробите акредитираната лаборатория предоставя на ИАСАС официален документ. Копие от него се изпраща служебно в земеделското министерство.

Основното количество добит у нас коноп е за износ, а на второ място – за семена за посев.

Засетите площи са в София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Силистра, Русе, Добрич, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Плевен, Враца и Сливен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари