Срив на имотните сделки в България

3
Сделките с имоти намаляват с 15%
Сделките с имоти намаляват с 15% Снимка: Dunavmost

Сделките с имоти намаляват с 15%

Спадът в покупките на имоти в България се задълбочава, продължава вече четвърто тримесечие и този път е поголовен. Това показват данните на Агенцията по вписванията за сделките със сгради, части от сгради и земи, изповядани пред нотариус, за второто тримесечие на 2023 г., съобщава Капитал.

Покупките започнаха да вървят надолу след средата на 2022 г. През юли - септемри спадът беше 7.3%, през октомври-декември достигна 10.4%, през януари-март тази година се задържа на 9%, но през април-юни се задълбочава до 15%. Сделките през последното тримесечие са 54 371, което е със 9557 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Спадът за първата половина на годината е 12%.

Спадове на големите пазари

Само в девет служби по вписвания в страната сделките за второто тримесечие на годината са четирицифрено число, или наближават 1000. Сред тях - в София спадът е 11.8% до 8615 сделки. Може да се каже, че той се задържа на нивото на първото тримесечие, когато беше 12%. Във Варна отливът дори намалява от 19% на 12.4%, като през април - юни са изповядани 3792 сделки. В Стара Загора понижението също се забавя - при 25% за януари-март на годишна база, на 18% през април-юни - до 1076 сделки.

Във всички останали "големи" служби по вписванията обаче активността на пазара в сравнения със същия период на предходната година, спада с по-голям процент, отколкото предишното тримесечие.

В Пловдив сделките намаляват със 17.8% до 4175, при едноцифрен спад от 8% през януари - март. Сделките в службата по вписвания в Несебър, която напоследък е четвърта по брой, се сриват с 23.3% до 2235 на годишна база. През януари - март там все още имаше ръст - 6%. Аналогичен е и спадът в Бургас - 23.2% до 1736 сделки, при минус 9% миналото тримесечие. В Русе понижението е с 16% до 1200, а три месеца по-рано отливът беше от 9%. В Плевен покупките са с 19.6% по-малко - 979, в Пазарджик - с 13.4% до 908. През второто тримесечие на миналата година над 1000 покупки е имало и в Ямбол, но сега те намаляват с 26% до 753.

Картината общо за полугодието показва, че колкото по-голям е градът, толкова по-малък е спадът при сделките с имоти. За София например той е 11.9%, за Пловдив - 13.9%, за Варна - 15.3%, за Бургас - 17%, за Стара Загора - 21.2%. Има и изключения - в Русе отливът през първата половина на годината е 14%, а Несебър - 13.6%

Малките райони - само шест са с ръст

През второто тримесечие единствено при шест периферни служби по вписванията при 113 общо се наблюдава някакъв ръст. В Ардино, Ивайловград и Кнежа обемите са много малки и ръстовете са едва 4-5 сделки повече. В Карнобат става дума за 50 повече, в Никопол - за 39, а в Девин - за 16. Статистиката на имотния регистър, както отбелязахме, отчита и сделките със земеделска земя, какъвто най-вероятно е преобладаващият случай в рекордьора по ръст на сделките като брой - Карнобат. Иначе за полугодието с повече сделки, отколкото миналата година, са също Свищов и Пещера. Гоце Делчев, Пирдоп, Карнобат, Сандански, Елхово са почти без промяна, а Кнежа е на минус 6.6%.

При всички останали служби по вписванията има спад, който на места надхвърля и 30%. През второто тримесечие отлив в подобни мащаби се наблюдава в районите на Царево, Елин Пелин, Дряново и Берковица. За полугодието такъв спад има единствено в Царево - 34.2%.

Черноморието - със спад над средния

По Черноморието, където през второто тримесечие са изповядани около 17% от всички сделки в страната (9174 за седемте черноморски служби), спадът е по-голям от средния - 18.5%.

Прави впечатление, че по-силно намалява активността по южното Черноморие, където и покупко-продажбите иначе са в в по-голям обем. В Бургас и Несебър отливът през април - юни е около 23%, в Поморие - 19%, в Царево - 36.6%. За сравнение в службите по вписванията на север - Каварна, Балчик и Варна през същия период, процентите варират между 12-14%. В Каварна дори отливът е едва 3% до 278 сделки.

Изглежда, че ипотечното кредитиране предпазва имотния пазар от по-голям спад. За полугодието например, сделките с ипотеки намаляват едва с 3% като брой и достигат 22 764. Това е около 23% от всички сделки, изповядани през периода. За сравнение през април - юни миналата година, с ипотека са финансирани 20% от сделките.

В София, където средните цени надхвърлят 2000 евро на кв. м през периода април - юни, 54% от всички сделки са с ипотека. В Пловдив и Варна този дял е съответно 55% и 56%, в Русе - 52%, в Бургас - 61%, а в Стара Загора - 66%.

Делът на шестте големи града при ипотечните сделки също нараства. Ако през двете първи тримесечия на миналата година той е бил около 65%, през сегашните се увеличава до 67% - 66%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    6
    броки
    Този пазар на НИ е измислен и фалшив. Над 80% от българите са собственици на жилищата си и земята си. Това подлудява изродите и ги кара да беснеят. Тези фалшиви цени са за заблудените юрдечки . В момента никой не продава панелката си защото знае че парите се обезценяват , а панелките имат живот над 300 години. Железобетон , устоял на Рихтер от седма степен.
  • 8
    5
    Спокоен
    В момента да купуваш или продаваш жилище е тотално безумие. И то ще продължи поне 10 години /най малко/. Ипотечния кредит ще те разсипе в тия несигурни времена, които предстоят. Парите които ще получиш за продажба ще се стопят за една година. Този пазар приключи. Е, ако авантюристи, тяхна си работа. Евентуално селска къща, но там трябва да имаш парите в кеш по три. И някаква безумно сигурна работа с приходи.
  • 7
    4
    аааааа
    Очаква се повишение на лихвите и сега само тъпаците и лудите се хвърлят на ипотеки и покупки на жилища, така, че спада е очакван .
  • 10
    3
    Русенец
    Тепърва предстои срива и хората дето са се набълбукали с кредит за по 100/150 хиляди кредити, като им се вдигнат лихвите от сегашните 3 % на 6 % и ще изквичат на умряло с вноски с по 300 + нагоре и ще им излязат през носа и през гЪза... Всички градове освен София и Варна и Пловдив донякъде е свръх надценено и очаквам много смелчаци с ипотеки за по над 100 к да плачат.
  • 12
    2
    мдаа
    не може за миризливи панели които имат определен живот да ми искате 100 000 + евро, обитавайте си ги
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари