Панелките в Русе са едни от първите в страната

1
През 1958 година експериментално са били построени 4-етажни сгради
През 1958 година експериментално са били построени 4-етажни сгради Снимка: Dunavmost

През 1958 година експериментално са били построени 4-етажни сгради

Първият панелен блок в България е построен през 1958 г. на улица “Найчо Цанов” 66 в София. Представлява опитна 4-етажна сграда. Това е било голямо събитие за времето, а строежът е отразен в специализирани книги. Следва и експериментално строителство на 3-4-етажни панелни сгради от Районната проектантска организация в Русе.

Серийното строителство на панелки в България

Серийното строителство на панелки в България започва през 1959 г. в столичния жк "Толстой" по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството.

През следващите години панелното строителство се разраства бързо и до края на 80-те години на 20-ти век в България са построени над 700 000 панелни жилища.

Панелните сгради в България днес

Днес в България все още има около 700 000 панелни жилища. Те са дом на около 2 милиона души.

Панелките са обект на критики, но и на защита. Критиците им изтъкват, че са скучни и еднообразни, че са с лоша топлоизолация и че са склонни към влага и мухъл. Защитниците им твърдят, че са евтини и лесни за поддръжка, че са удобни за живеене и че са важна част от българската история.

Панелни сгради по света

Панелното строителство е широко разпространено по света. То е използвано за строеж на жилища, обществени сгради, офиси и търговски обекти.

В някои страни, като Великобритания и САЩ, панелното строителство е в застой или дори в регрес. В други страни, като Китай и Индия, то продължава да се развива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    14
    Възмутен
    Кой разбрал, разбрал. Никой, никого не оправдава. Уродливо и налудничаво е това, което си написал, че : ,, Само долна порода хора живеят в панелни жилища. "
  • -10
    13
    СЛЧШ До възмутен-12
    Дядо ти е жертва на комунистите бе, какво ги оправдаваш, че застроили с панели на мястото на къщата му и го компенсирали с панелка?! Ама си прост ! Ами поляните в Съфия е изродска дейност на комунистите, като ги застрояват с тия грозни , нефункционални и опасни панелки. Само т-пунгери като теб могат да защитават това престъпление, строенето на панели за жилища.
  • 11
    12
    Възмутен
    До Шушон. Направо копаеш дъното с това изказване: ,,Само долна порода хора живеят в панелни жилища" Дядо ми живее в панелка, която е в блок, построен върху мястото на собствената му бащина къща. Отчуждена и съборена, задно с историята и мечтите на пет поколения. Нали не вярваш, че блоковете непосредствено до центъра на София, са построени върху пасища, през който преди сто години са минавали трамваи. В манталитета си не си по различен от комунистите, които плюеш всекидневно.
  • -3
    11
    Русенец
    Хайде, налепете им по един стиропор, по европрограма и им удължете експлоатационният срок с още 50 г.
  • -7
    10
    Кор за соц-носталгиците
    Съветската окупация и управлението на правешкия овчар Живков още дълго ще тегне над България и българския народ и една от тия лоши последици е панелното строителство. Само т-пунгер и малоумник може да харесва и защитава това изродено строителство. Топлонеефективно, шумопроникващо, опасно от срутване, грозни архитектурно, нефукционални и т.н. панелното строителство е поредния провал на властта по време на съветската окупация! МОЧА и останалите съветски пропагандни паметници могат да почакат. Съборете панелките първо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари