Срещу три учителски заплати имате перфектната рокля за бала!

0
Оказва се, че през последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си
Оказва се, че през последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си

Сезонът на абитуриентските балове започна.

Бюджетът, който трябва да подготви едно средностатистическо семейство е между 3000 и 5000 лева, съобщава 168 часа.

Тази сума би трябвало да покрие всички опорни точки на перфектния бал.

Оказва се, че през последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си.

"Хората не могат да спестят 1500 лв. и затова разчитат на бързи кредити, които се отпускат при по-облекчени процедури", заяви Марина Григорова, ръководител на фирма за бързи кредити. Максималната сума, която може да получи човек при първо теглене на бърз кредит е 800 лв. Груба сметка показва, че за организирането на бал, са нужни поне два такива кредита. Справка показва, че за година заемът от 1500 лв. се оскъпява с 320 лв., което е общият доход средно на лице от домакинство в България.

Минималната работна заплата в България е 420 лв. и въпреки това родителите се бъркат дълбоко в джоба, макар да са заплашени от безработица.

Някои майки признават, че са дали 2000 лева а рокля и аксесоари. Сумата е равна на три учителски заплати в държавните училища.

"Човек само веднъж е абитуриент", гласи девизът, който оправдава всички разходи. С двестата лева, давани за самата абитуриентска вечер, пенсионерите в България живеят цял месец.

Традициите повеляват абитуриентът да бъде облечен официално.

Цената на една бална рокля е между 300 и 2500 лв.

Днешните млади момичета избират тоалетите си от интернет, като основните им вдъхновения идват директно от червения килим, светските събития и висшата мода по света.

"Добрата новина е, че тази година тенденциите в балните рокли са женствените модели, а голотата остана на второ място, за разлика от миналите години. Загатващо секси, а не вулгарно е новата мода", споделя София Борисова - водещ топдизайнер.

Друг важен елемент от цялостната визия на завършващия е прическата.

Цените тук са доста различни и зависят от къде сте. Ако живеете в провинцията, една прическа за бала ще ви излезе от 30 до 50 лева. В столицата обаче такава тя може да достигне и до 120-150 лева. И тук подобно на тоалетите прогнозите са повече от позитивни:

"Младите момичета залагат на нежни и женствени прически. Изправените коси, обемите и екстеншъните останаха сякаш по-назад" , споделят топкоафьори.

Наред с външния вид друг важен елемент от празника е превозното средство.

Колкото по-екстравагантно е возилото, толкова по-голямо впечатление ще остави абитуриентът.

От последен модел коли, през багери до хеликоптери - изборът е безкраен. Ако все пак нямате паркирана лимузина в гаража си, спокойно може да наемете такава за скромната сума от 150 до 400 евро на час. Може да наемете и яхта и дори хеликоптер за 1600 евро за час, като в тази сума не са включени летищните такси.

България е най-бедната страна в ЕС. Всеки пети българин живее с по-малко от 100 евро на месец. Но когато става въпрос за абитуриентски бал, парите не са важни.

Тези събития са необикновени - лимузини, шикозни тоалети, духова музика и нощни барове.

И това в една страна, в която от година на година намалява броят на сключените бракове. Защо тогава абитуриентският бал да не бъде отпразнуван като сватба? Още повече че при тази криза не е ясно кога човек ще има друг повод за празнуване. В крайна сметка - нали само веднъж в живота си човек завършва училище, разсъждават много родители.

Марта Вачкова: Дъщеря ми сама си измисли роклята

- Здравей, Марта. Тази година дъщеря ти Рада е абитуриентка. Как вървят приготовленията около бала й?

- Оказа се, че аз съм много по-трепента и развълнувана от самата Рада. Тя грам не се интересува нито от дрехи, нито от рокли или чанти. Постоянно й повтарям: "Маме, трябва да имаш чанта, за да си държиш някъде пари, кърпичка, телефон", а тя ми отговаря: "За какво ми е чанта, като аз попринцип не нося." Когато повдигна темата за бижута и гримове тя ми отговаря: "Стига с тия глупости." За каквото и да я попитам около бала винаги така ми отговаря. Смята всичко за излишни разходи.

- Все пак сте се спрели на някаква рокля?

- Да, дъщеря ми иска да е семпла роклята и тъй като няма къде да намерим подобно нещо, една приятелка ми предложи да й ушие. Намерихме много хубав копринен плат. Рада си измисли дизайна - нали е художничка, получи се много хубав и семпъл модел. Относно прическата й пак удрям на камък. Моля я да я гримирам поне за да се види самата тя как ще изглежда и отговорът, който получавам, е: "Не, да не съм чула!"

- Явно теб те тресе балната треска за сметка на дъщеря ти. Защо така?

- Просто Рада е антибал човек, а аз бях същата. Преди години, когато аз имах бал, отидох с едни сандали и с една чанта на майка ми. И на мен ми ушиха една най-обикновена рокличка от кенар. Нямах прическа, косата ми беше пусната, с две вплетени маргаритки в нея. Крушата не пада по-далеч от дървото. Същата история е и тя сега. Нормално е.

- Има ли тенденция децата да не обръщат толкова много внимание на бала?

- Важно е да кажем на хората, че има едни други, по-скромни деца, за които материалното не е водещо, който изчисляват грижата на родителя си и не се интересуват с каква кола ще ги заведат на бала или колко им струва роклята. Дъщеря ми е супердете, но е с друг манталитет. И не е само дъщеря ми с такъв манталитет. Има тенденция днешните млади хора да са напук на чалга културата и да вървят срещу нея. За тях е по-важно образованието, а не роклята на бала. Това е техният бунт и начин да кажат:" Аз не съм като тях." Има бъдеще в младите хора!

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари