Средната заплата в Русе се е увеличила с 229 лева

1
Някои са получили по-голямо увеличение, но заплатите на други не са мръднали
Някои са получили по-голямо увеличение, но заплатите на други не са мръднали

Някои са получили по-голямо увеличение, но заплатите на други не са мръднали

Работодателите добавиха средно по малко над 200 лв. към заплатите. Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв., като нараства с 12,7% или с 217 лв. спрямо същия месец на миналата година, показват данни на НСИ. Разбира се, не всички са получили едно и също увеличение на възнагражденията. От данните на НСИ става ясно, че някои са получили по-голямо увеличение, а заплатите на други не са мръднали.

Най-голямо е увеличението на възнагражденията в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с над 24 на сто за година. В резултат средната заплата в сектора е нараснала точно с 600 лв. и за юни надминава 3000 лв. - по-точно е 3093 лв. Така работещите в сферата на енергетиката се изкачват на второ място по най-високи заплати, пише Труд.

На първо място по най-високи възнаграждения остават заетите в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Работещите в тази сфера получават средно по 4706 лв. на месец. За година заплатите в сектора са нараснали с 11,8% или с близо 500 лв., показват данните на НСИ.

На трето място по заплата остават заетите в сферата на финансите и застраховането. Те взимат средно по 2876 лв. на месец. Увеличението на заплатите в този сектор е най-ниското през последните 12 месеца - само с 4,6% или със 127 лв. В резултат заплатите в други сектори на икономиката вече догонват тези в сферата на финансите.

Например средната заплата в добивната промишленост за година нараства с 11,5% или с 272 лв. и достига 2647 лв. Високи са и заплатите в сектора “Професионални дейности и научни изследвания” - средно 2596 лв. Заплатите в сектора за година са вдигнати с над 9%, или средно с 217 лв.

Най-ниски продължават да са заплатите на работещите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - средно 1185 лв., макар за година възнагражденията им да са вдигнати с над 13 на сто, или със 138 лв.

Минималната заплата трябва да стане 932 лв. от 1 януари 2024 г. Според действащата в момента формула минималното възнаграждение от началото на следващата година трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв. А средната заплата за последните 12 месеца е 1865 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ. Така от 1 януари 2024 г. минималната заплата би трябвало да стане 932,60 лв., ако формулата за определянето є не бъде променена.

В момента минималната заплата е 780 лв. Увеличението до 932 лв. представлява ръст от близо 20 на сто. Това е доста повече от прогнозата на Министерство на финансите за инфлация от 8,7% през настоящата година. Затова формулата за определяне на минималната заплата може да бъде променена и увеличението да бъде по-малко. Това стана ясно преди около две седмици след среща на министъра на труда Иванка Шалапатова и представители на АИКБ, на която основна тема на разговорите е бил механизмът за определяне на минимална заплата съобразно европейските регламенти. Каквито и промени на правилата за определяне на минималната заплата да бъдат предложени, те ще бъдат в посока намаление на минималното възнаграждение, определено по действащата в момента формула, приета от предишния парламент.

Средната заплата в София е със 717 лева по-висока от средното възнаграждение за цялата страна

Средната заплата в София за юни е 2644 лв., показват данни на НСИ. Това е със 717 лв., или с над 37% повече от средната заплата за страната като цяло. Възнагражденията в столицата са значително по-високи отколкото във всички останали части на страната. Само в София средната заплата е над 2000 лв.

За година възнагражденията в София са нараснали с 292 лв., или с 12,4%. На второ място по-най-голям номинален ръст на възнагражденията е област Враца. Там увеличението е средно с 286 лв., или с над 19 на сто. В резултат средната заплата в областта е 1782 лв., което нарежда Враца на второ място по-най-високи възнаграждения след София. Причина за всичко това е, че в областта е АЕЦ “Козлодуй”, където заплатите са много високи.

На трето място по ръст на заплатите е област Варна. Увеличението на възнагражденията там е с 237 лв. за година до средно ниво от 1772 лв. На следващите места по ръст на заплатите са Русе (+229 лв.), Стара Загора (+218 лв.) и Ловеч (+212 лв.).

На трето място по-най-високи заплати след столицата и област Враца се нарежда София-област със средно 1777 лв. на месец. Топ пет на областите с най-високи заплати се допълва от Стара Загора (1774 лв.) и Варна. Във всички останали области заплатите са под 1700 лв., или с поне с около 1000 лв. по-ниски от средната заплата в София. Най-ниски са възнагражденията в област Видин - средно 1256 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    мале, мале
    Тука пишат специалисти по всичко, знаят какво зависи от кмета и какво не, водят статистика на заплати, работни места, предприятия, демография! Накрая опират до: Щом аз не съм в тая група, значи не е вярно! Смешно и жалко!
  • 3
    13
    Чичо
    Това със заплатите е резултат от " управлението на кмета Пенчо Милков". Идват избори . Това е предизборна димка.Умната за кого ще гласувате.Града загива.
  • 7
    12
    мм
    40-50 лева на ден надник по заведенията работят деца на по вечето места заплати от 700до 1000 чисто единици са с 2000 лв къде ги виждат не знам
  • 9
    11
    Найден
    Чухме, че Пенчо Милков е вдигнал заплатата на администрацията си, а учителските заплати скоро ще догонят депутатските.
  • 5
    10
    БАНКЕРЧЕТА
    Пари има, хора няма. Над 100 милиарда лева депозити има само в България. За това никой не продава недвижими имоти. Левовете са обезценени. Така че доходите в левове нямат значение. Като влезем в еврозоната тогава ще се види кой кум, кой сват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари