Спряха дупченето на фасадата на Софийския университет

0
Такъв проект за ремонт на Ректората няма
Такъв проект за ремонт на Ректората няма Снимка: БГНЕС

Министър Банов за поставянето на нови климатици по фасадата на СУ: "Абсолютна простотия. Такъв проект за ремонт на Ректората няма."

Това обяви на извънреден брифинг пред СУ "Св. Климент Охридски" министърът на културата по повод появилите се днес в социалните мрежи снимки за ремонт на фасадата на Ректората.

"Ще ви обясня как се разви всичко. Днес в 12.02 часа съпругата ми ме информира, че във Фейсбук има снимка как някакви хора монтират климатици по фасадата на Ректората. В 12.03 часа разпоредих на директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков да извърши незабавна проверка. В 12.30 часа той ме информира, че работата е спряна и е извикана полиция, която е съставила протокол.

В понеделник продължаваме с действията и ще разнищим всичко - има ли разрешителни, съгласуван ли е този ремонт и ако не е, ще има накзания, Всичко ще приложим по закон, защото ми писна. Онзи ден клипчета се снимат в съдебната палата, а днес някой си решил, че климатици ще сменя и ще строи скелета по фасадата на Ректората. Тези простотии са обидни. Всеки трябва да уважава институциите", категоричен бе Банов, пише Novini.bg.

"Днешният ремонт е поправим, защото го спряхме навреме. Има дупки по фасадата. Ще се оправят и ще ги запълним. Непоправимо е самото действие и акт. Явно има някои, които си мислят, че са над институциите в България и могат да си правят каквото си искат. Законите трябва да се спазват. Тук си има ректор. Аз не съм му адвокат, може да е бил подведен, но е факт, че е извърешено нещо абсолютно противозаконно. Отвратително е това. Абсолютна простотия. Ремонт може да се направи, но като се спазват всички закони, предписания и е съгласувано с Министерството. В понеделник продължаваме да действаме", заяви още Банов.

"Г-н Герджиков (ректорът на СУ - бел.ред.) ми обясни, че има предписания от Столична община за премахване на климатичните тела, които са доста стари, но не става ясно дали има предписания за поставяне на нови климатици. Почти сигурно е, че това не е съгласувано с Министерството на културата. Наказанията ги определя съдът, а не ние. Глобите може да са между 3 и 5 хиляди лева", разкри от своя страна Александър Трайков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари