Спряха 14 модела газови бутилки

0
От метрологичната агенция напомнят на гражданите, че е забранено да се зареждат газови бутилки от газовите колонки за автомобили
От метрологичната агенция напомнят на гражданите, че е забранено да се зареждат газови бутилки от газовите колонки за автомобили

От началото на годината инспекторите на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили общо 324 различни марки и модели газови бутилки, от които на 14 са констатирани несъответствия.

Това сочат данни на контролното ведомство, предава Монитор.

При един продукт е установена липса на задължителната маркировка за съответствие и сертификата за съответствие, който трябва да придружава бутилката. При останалите 13 липсват някои допълнителни маркировки, изискуеми от приложимия европейски стандарт.

Предстои да бъдат установени фирмите, пуснали продуктите на пазара, като агенцията ще предприеме съответните действия. По данни на ДАМТН най-честото нарушение е именно липсата на въпросните маркировки. Инспекторите на ведомството редовно проверяват газови бутилки, като се провеждат и изпитвания в лаборатория, които са констатирали несъответствия с приложимите европейски изисквания. Вследствие на такъв тип изпитания през 2018 г. са били унищожени 91 бутилки от два вида (с вместимост 7,2 л и 10 л).

От метрологичната агенция напомнят на гражданите, че е забранено да се зареждат газови бутилки от газовите колонки за автомобили. Единствено на определените пунктове за пълнене на бутилки специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене в специализираните пълначни станции се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номерът на бутилката и срокът й на годност. Там периодично проверяват и изправността на вентила на балона с пенообразуващо веществото, за да види дали има изтичане на газ.

От ДАМТН съветват още всяка бутилка, по която има видими следи от ръжда, да бъде оставяна в пълначния пункт на проверка. Според експерти корозията намалява дебелината на стените на балона и по този начин намалява неговата издръжливост на налагането на съдържанието й. Всяка газова бутилка задължително минава проверка за годност на корпуса на всеки 10 години, припомнят още от агенцията. При констатиране на неизправност на бутилката незабавно да спре от употреба, добавят от ДАМТН.

Особено внимание трябва да се обръща на съединителния маркуч, който се монтира между газовата бутилка и газовия уред, да бъде специално предназначен за газ и това да бъде записано трайно върху него.

Газовите уреди, които са само за външна употреба, каквито са например туристическите газови бутилки с примуси, не бива да се използват в закрити помещения, предупреждават от метрологията. Другото важно напомняне е всякакви газови бутилки да се държат далеч от нагревателни уреди или на пряка слънчева светлина. В противен случай рискът от неконтролирано изтичане на газа или дори експлозия е много голям

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари