Спомен за незабравимия Андрей Баташов

1
Обичаният актьор умира на 29 ноември 2010 година от полиорганна недостатъчност
Обичаният актьор умира на 29 ноември 2010 година от полиорганна недостатъчност Снимка: /plovdivnow.bg/

Изминаха десет години от смъртта на Андрей Баташов - български актьор, политик и преподавател в НАТФИЗ, истински аристократ по излъчване и дух

Роден е на 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия. Актьорът е наследник на известен руски род, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

Учи в 133 ЕСПУ с преподаване на руски език „Александър Пушкин“. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където по-късно става доцент по актьорско майсторство и режисура.

Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в български и чужди кинопродукции. Играе на 3 сцени: Народен театър „Иван Вазов“, „Сълза и смях“ и „Театър 199“. От 2004 г. е актьор на свободна практика. Като режисьор е поставял постановките „Ритъм“, „360 градуса“, „SEXXX“ и „Разбираш ли ме правилно“. През 2007 г. поставя 500-тния юбилеен спектакъл на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 г. на сцената на „Театър 199“ се състои премиерата на 4-тия му моноспектакъл „Влез в час!“ по текст на Ерик Богосян – след „Секс, наркотици и рокендрол“ (1993), „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997).

Има пано с неговите отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199. Рицар е на Ордена на тамплиерите (от 2007 г.). Съчетава артистичната си кариера с политиката (депутат от праламентарната група на НДСВ/.

Няма деца. През есента на 2008 г. сключва брак с Боряна Баташова в църквата в Царска Бистрица. Боряна е сред участниците в X Factor през 2011 г.

На 6 ноември 2010 г. актьорът е приет в кома в столична болница, където за кратко здравословното му състояние се подобрява, но след това отново се влошава. На 22 ноември е преместен за лечение във Военномедицинската академия, припомня Uniconbg

Умира на 29 ноември 2010 година от полиорганна недостатъчност, получена вследствие на цироза и сепсис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари