Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

2
Започва годишен планов ремонт
Започва годишен планов ремонт Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Започва годишен планов ремонт

От 9 октомври 2023 г. в АЕЦ „Козлодуй” започва годишният планов ремонт на шести блок. Спирането на ядрената мощност е съгласувано с Централно диспечерско управление към „Електроенергиен системен оператор” ЕАД след предварително подадено заявление, предаде БТА.

Успешното изпълнение на предвидените мероприятия е обезпечено с необходимите ресурси и квалифициран персонал. Ремонтът ще бъде проведен съгласно технологичните изисквания и се предвижда да приключи до края на ноември.

По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Моето име
    То нали това беше плана. Да се затвори всичко и да останат само "зелените" мощности?! Нали? Само дето данните ти изобщо не са верни, ама накой му пука?
  • -3
    1
    Bonkerz
    В момента фотоволтаиците (1702 мегавата) и вятърните турбини (335 мегавата) правят повече ток от мощността на АЕЦ Козлодуй (обикновено прави 1980 мегавата). Само казвам. Ако ремонтираме ПАВЕЦ Чаира и удвоим капацитета й (860 мегавата или 1720), ще може да дава повече ток отколкото всички ТЕЦ-ове дават в момента (1500 мегавата). Въглищните ще са нужни само за няколко месеца зимата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари