Спират ПАВЕЦ "Чаира" докато търсят пари за ремонт

1
По думите на служебния енергиен министър Росен Христов ремонтът на цялата централа ще струва близо 2 милиарда лева
По думите на служебния енергиен министър Росен Христов ремонтът на цялата централа ще струва близо 2 милиарда лева Снимка: БГНЕС

По думите на служебния енергиен министър Росен Христов ремонтът на цялата централа ще струва близо 2 милиарда лева

"Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" ще остане спряна, докато се изясни какво точно трябва да бъде ремонтирано в нея". Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов. По думите му, ремонтът на цялата централа ще струва близо 2 милиарда лева, предава БНТ.

ПАВЕЦ "Чаира" беше напълно спряна през пролетта на миналата година, след като през март един от хидроагрегатите ѝ аварира след ремонт. "Оказа се, че е унищожена цялата турбина. ПАВЕЦ-ът разполага с четири, но и четирите показват наличие на умора на метала и могат също да аварират", предупреди служебният енергиен министър Росен Христов.

Централата е изградена в периода от 1995 до 1998 година. Тя е собственост на държавната Национална електрическа компания. Дружеството дори работи по проект за разширяване на мощността на централата, така че тя да може да работи не само в дневен, но и в седмичен режим като към нея бъде изграден и още един язовир - "Яденица".

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата подобна централа у нас, тя е с 864 мегавата генерираща мощност и 788 мегавата помпена. Съоръжението е изградено, за да балансира енергийната система.

ПАВЕЦ "Чаира" е разположена на язовир "Чаира", който служи за долен изравнител и е част от каскадата състояща се от три язовира - "Белмекен - Сестримо - Чаира". Помбено-акумулиращата централа ползва водата на язовир Чаира в помпен режим, тоест изпомпва я към язовир "Белмекен", който е горен изравнител на системата. Това става когато има излишък от ток в страната, така тя го оползотворява. Когато има недостиг водата се пуска в обратна посока и се произвежда ток от двата веца по пътя и самия ПАВЕЦ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Бивш
    Сега извикайте Стефан Гамизов, целунете го по задника и го помолете да ви разясни ситуацията ! Като не разбирате поне слушайте какво ви се казва ,че докато такива като Доган , Аталай ,Еленко Божков , ТеменуШка и Овчаров са в енергетиката ,народът ще плаща за простотии векове !
  • 8
    4
    Въпрос
    Защо главния Каскет не разследва, как едни пари за ремонта на това стратегическо съоражение бяха дадени на фирма( без опит) близка до ГЕРБ , да извърши профилактика ( нещо което е можело да се направи от производителя Тошиба) и от тази "профилактика" насам съоражението не работи. Не е ли това равносилно на тероризъм?
  • 1
    3
    Пфф до 2
    Я дай разчет как се изплащат 2 милиарда лева. Време. Години. Десетилетия.
  • 9
    2
    ...
    Мафиотите са на загуба ако това съоръжение работи. Затова и не работи, затова няма и да заработи. Я да им беше необходимо за лична изгода, щяха да проскубят данъкоплатеца до дупка за да си оправят играта.
  • 4
    1
    2 милиарда
    Кому е нужно? Това е цената за реактор произвеждащ ток за следващите 80 години. Как натрупаха "умора на метала" за 25 години е мистерия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари