Спецпрокуратурата била изпратила на съд за корупция 66 души за година

0
Над 93% са осъдителните присъди, заявиха от прокурорската колегия на ВСС
Над 93% са осъдителните присъди, заявиха от прокурорската колегия на ВСС Снимка: БНТ

Над 93% са осъдителните присъди и около 7% са оправдателни по внесени от Специализираната прокуратура дела в съда.

Това отчита анализът на дейността от 2012г. до 2020 година, предава БНТ.

Той беше представен от прокурорската колегия на ВСС и предстои утре да бъде обсъден от съвета.

Според работната група, направила анализа ефективността на спецпрокуратурата е добра. Като ключови се коментират разследванията срещу организираната престъпност, където над 97 % са осъдителните присъди и по-малко от 3% са оправдателните. Спецпрокуратурата е компетентна да разследва и корупция с промени в закона от 2017 г. Там също се наблюдава рязък скок на разследванията.

"При тези дела досъдебната фаза продължава значително по-дълъг период от врем, което е и причината за натрупване на броя на наблюдаването дела и по-малкия решени досъдебни производства, но въпреки това решените досъдебни производства в годините рязко са нараствали", подчерта Калина Чапкънова, член на ВСС и говорител на Прокурорската колегия.

"Предадените на съд лица за корупция са 66, а осъдените с влязла в сила съдебен акт за корупционни престъпления са 16.Така че това, което съм имала възможност да кажа и по-назад във времето, имаме нужда от време за да докажем, че сме ефективни и ефикасни и по темата корупция, въпреки остарялото законодателство, въпреки невъзможността понякога да си свършим работата предвид това, че нямаме пълна синхронизация на законодателната рамка", допълни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура .

Според Маджарова най-ключовата присъда за корупция е срещу бивш заместник министър на околната среда и водите, докато е заемал поста си, другите осъдителни присъди за корупция са срещу кметове на общини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари