Специалната премиера на филма „Блаженият“ ще бъде в зала „Европа“

1
Това е последният български пълнометражен проект с участието на покойната Лорина Камбурова
Това е последният български пълнометражен проект с участието на покойната Лорина Камбурова

Лентата е метафора на българската съдба, споделят създателите на филма

На 27 май (петък) от 19 часа в зала „Европа“ на Доходно здание в Русе е предпремиерната за България прожекция на дългоочаквания български филмБлаженият“. Той е дело на режисьора Станимир Трифонов, който ще присъства на събитието.

 Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Изключително талантливата млада актриса ни напусна миналата година точно на 27 май. В нейна памет е и специалната премиера в Русе, където е заснет филма. В новата българска лента участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Той определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма. Базиран е на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“. Тя е по действителен случай – през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов филмът ни пренася в няколко епохи.

Режисьорът Станимир Трифонов учи българска филология във ВТУ, а през 1986 г. завършва кинорежисура във ВИТИЗ; доцент по филмова и телевизионна режисура (2003), професор (2008); преподавател в ЮЗУ и НБУ. Продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми. Носител на международни и национални награди, включително две „Златна роза”, „Златна ракла”, „Сребърен ритон”.

Сценаристи на филма са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, а музиката е на Георги Стрезов.

Продукция: Инкомс проджект – Пламен Йорданов.

Разпространител: „А Плюс Филмс“. Времетраене: 105 мин.

Филмът „Блаженият“ тръгва на голям екран в цялата страна от 3 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари