Спелеолози от Русе оставиха следа в едно добро дело

2
Теодор Кисимов и Зина Касян спасиха бедстващ мъж в пещера в Турция
Теодор Кисимов и Зина Касян спасиха бедстващ мъж в пещера в Турция Снимка: Дарик

Теодор Кисимов и Зина Касян спасиха бедстващ мъж в пещера в Турция

Един от най-опитните български спелеолози Теодор Кисимов и не по-малко опитната украинка Зина Касян, която в момента живее в Русе участваха в голяма спасителна акция в пещерата Морджа, в Турция през септември. Те се включиха в акцията по извеждането на американеца Марк Дики, който получава сериозен медицински проблем на повече от 1000 м. под земята, предава Дарик.

Теодор Кисимов е участвал неколкократно в експедиции за проучване на тази пропастна пещера, поради което я познава много добре. Има опит и като спасител, като последното му сериозно участие беше в спасителните акции след земетресението в Турция през февруари тази година. А сигналът за пострадалия Марк Дики е подаден на 2 септември, подаден е от приятелката на мъжа, но следват дни на преценка на ситуацията, като помощта от България тръгва на 4 септември, разказа Теодор. Колежката му Зина Касян не се колебае да се включи, въпреки че оставя двете си деца в Русе.

В спасителната акция се включват освен българите и унгарци, италианци, поляци, турци, хървати, поляци, украинци. Български лекар прави вливания на Марк Дики от 500-ия метър до повърхността. През цялото време спелеолозите го изнасят на носилка, защото е преценено, че не трябва да се движи, заради непрекъснатото кървене. Акцията продължава два дни и половина, или с точност 56 часа, но е успешна. След излизането е откаран с хеликоптер до болница, оказва се, че има язва, вече е добре и обикаля Европа, благодарение на спасителите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари