Спасители извадиха американски спелеолог от пещерата Морджа в Турция

1
Марк Дики бе в капан повече от седмица
Марк Дики бе в капан повече от седмица Снимка: Tanjug / Marton Kovacs / Hungarian Cave Rescue Service via AP

В спасителната акция участваха и 19 българи

Спасители извадиха от третата по дълбочина пещера в Турция тежко болния американски спелеолог Марк Дики, който бе в капан повече от седмица, съобщи Спелеоложката федерация на Турция, цитирана от ДПА.

Дики е член на международен изследователски екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция. На 2 септември е получил кръвоизлив в стомаха, докато се е намирал на дълбочина 1250 метра.

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 часа местно време (21:37 часа по Гринуич).

"По този начин частта от операцията за спасяване на спелеолога приключи успешно. Поздравяваме всички, които са допринесли за това", се казва в съобщението Спелеоложката федерация на Турция.

В акцията за спасяването на американския спелеолог участваха турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители.

Европейската асоциация за пещерно спасяване съобщи, че мъжът е бил изнесен на носилка и след медицински преглед ще бъде прехвърлен в болница.

Много спасители са останали в пещерата, за да изнесат "значителни количества" въжета и оборудване, използвани по време на операцията.

Европейската асоциация изрази "огромна благодарност на многото пещерни спасители от седем различни държави, които допринесоха за успеха на тази спасителна операция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари