Спасиха розов пеликан с простреляно крило

0
Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан
Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан

Експерт на РИОСВ - Шумен извърши извънредна проверка по подаден сигнал на дежурния телефон за розов пеликан със счупено крило.

Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, откъдето е получен  сигналът в екоинспекцията, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. При прегледа на птицата ветеринарните лекари не са забелязали видими външни наранявания, но едното му крило е било увиснало и пеликанът не е можел да лети.

Същия ден птицата е транспортирана за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” в Стара Загора, където е установено, че по пеликана е стреляно с пушка, след като в крилото са намерени 2 сачми.

От 1962 г. розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985) като изчезнал. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония.

Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари