Спасиха крак на пациент с 3D принтер в Пловдив

0
Индивидуалната протеза все още не се покрива от Здравната каса
Индивидуалната протеза все още не се покрива от Здравната каса Снимка: bTV

Индивидуалната протеза все още не се покрива от Здравната каса

Лекари в Пловдив спасиха от ампутация крака на 63-годишен мъж със злокачествен тумор на подбедрицата. За да продължи да ходи, пациентът вече е с изкуствена става, създадена специално за него на 3D принтер.

Димитър Мишев е диагностициран със злокачествено заболяване на левия крак.

„С много болки в подколянната става с много болки. Не бях добре. Определено не бях добре. Докато има шанс, трябва всичко да се пробва“, казва Димитър, цитиран от bTV.

Екипът на професор Владимир Ставрев спасява крайника на пациента, като поставя колянна става, изработена специално за Димитър:

„Тя е е индивидуална протеза, точно направена за този пациент, обясни д-р Димитриос Марулас, ортопед травматолог.

„Смисълът на тази операция е да се възвърне предишното качество на живот на пациента“, добави проф. Владимир Ставрев, национален консултант по ортопедия и травматология.

„Първата работа, като свърши такава операция, е да накараш пациента да си вдигне стъпалото. Ако успее да го направи, което в случая е така, значи и нервите са съхранени“, каза управителят на болницата д-р Свилен Попов.

„Първо, благодаря! И второ, да предадат това, което знаят на младите. Да има повече млади доктор като тях“, заяви Димитър.

Индивидуалната 3D става все още не се покрива от Здравната каса. Димитър, за да запази крака си, е трябвало да плати близо 35 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари