Спасиха белгийски турист, изоставен от групата си в Рила

0
Двама белгийски туристи, единият от които тежко контузен, попаднаха в бедствена ситуация в Рила, след като група скаути ги изостави под Додов връх
Двама белгийски туристи, единият от които тежко контузен, попаднаха в бедствена ситуация в Рила, след като група скаути ги изостави под Додов връх Видео: NOVA

Състоянието на белгиеца, който беше изоставен от групата си в Рила, е добро.

Травмата, която е получил под Додов връх, не е сериозна и след кратка почивка той отново ще може да ходи.

Двама белгийски туристи, единият от които тежко контузен, попаднаха в бедствена ситуация в Рила, след като група скаути ги изостави под Додов връх. Последва тежка 15-часова спасителна операция, при която двамата младежи бяха свалени посред нощ от планината.

Приятелите, които изоставиха раненото момче, са се срещнали с него в София, където той е бил на преглед.

„Атмосферните условия в планината, когато намерихме момчето, бяха доста тежки – имаше мъгла, валеше дъжд и температурите бяха ниски”, коментира за „Здравей, България” Кирил Чолаков, началник на Спасителната служба в Дупница, предава NOVA.

Той коментира начина, по който групата скаути е изоставила момчето високо в планината.

„Ние не сме морални съдници. Мога да кажа единствено, че аз, сигурен съм, че и моите колеги, никога не бихме постъпили така – да оставим човека до нас сам в планината. Това, че те са знаели, че е задвижена планинска спасителна операция и че спасителите ще дойдат, не оправдава тяхното поведение. Но ние не сме хората, които ще съдят тези хора”, добави Кирил Чолаков, началник на Спасителната служба в Дупница.

„Момчетата бяха с туристически обувки, но на мен ми се стори, че облеклото им не беше подходящо за изкачването на висока планина. Бяха по къси панталони, с къси ръкави, нямаха дебели дрехи, които да ги затоплят при температури от 3-4 градуса”, разказа един от спасителите, участвали в операцията по намирането на момчето в планината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари