Спад в новодиагностицираните с туморни заболявания в КОЦ - Русе

0
Лек ръст на смъртността през годините
Лек ръст на смъртността през годините Снимка: Dunavmost

 Лек ръст на смъртността през годините

На 6 юни отбелязахме Световния ден на преборилите онкологично заболяване. В тази връзка прилагаме информация за регистрираните случаи в областта.

През 2020 година новодиагностицираните с туморни заболявания в КОЦ Русе са 1688 човека. В сравнение с 2016 година, има намаляване на заболеваемостта, тъй като тогава тя е била 2 115 човека. Това сочат данните от канцер регистъра, съобщиха от лечебното заведение.

За наблюдение и лечение в диспансера за изминалата година се водят 19 118 пациенти, докато през 2016 те са били 18 026. Прави впечатление, че има леко нарастване на смъртността през годините. През 2016 починалите със злокачествени заболявания са 657. А през 2020-та година те са 809 души.

Положителна тенденция, която виждаме от статистическите данни, е фактът, че ранно диагностицираните са повече от тези, при които стадият на болестта е в последна фаза. За 2020 година откритите случаи с първи стадий са 588, а в четвърти стадий са 347. Това не само улеснява лечението, но и значително увеличава шанса за преживяемост на пациентите.

Затова от КОЦ-Русе призовават да не се пренебрегват профилактичните прегледи и ежегодно да се правят изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари