Социалните мрежи водят до психясване и завист!

0
Родителите и учителите трябва да са наясно, че младите хора са особено уязвими от тъмната страна на социалните мрежи
Родителите и учителите трябва да са наясно, че младите хора са особено уязвими от тъмната страна на социалните мрежи

Ново проучване на професор И. Банебасат от Школата за бизнес Саудера показва, че завистта е основен мотивиращ фактор, стоящ зад желанието да се пишат съобщения в различните социални мрежи, които влияят неблагоприятно на психичното здраве на потребителите.

Учените казват, че създавайки порочен кръг от чувства на завист и собствена важност, социалните мрежи изработват у потребителите мнение, че животът им е по- лош,  в сравнение с други хора, и ги подтикват да реагират с публикуване на мнения за да се покажат откъм най-добрата си страна, пише Bg.checkonline4you.com

Активността в социалните мрежи е свързана с депресии, тревожност и прояви на нарцисизъм, но причините за това не са изследвани достатъчно добре" – казва Бенбасат.

- "Открихме, че завистта е липсващото звено “.

Според професора, качването на туристически снимки има водещ принос за формирането на чувство на завист у потребителите, подтиквайки  приятели да публикуват в мрежите собствените си най-добри снимки.

Той казва, че показването на далечни от реалния живот не са мотивирани от желанието да провокират у другите завист, а по-скоро конкуренция и желанието да създаде впечатление, че всичко у потребителя е супер.

В проучването Бенбасет и колегите му изследвали 1 193 студенти – потребители на Facebook от германски университет. Професорът казва, че дейностите в социалните мрежи предизвикват поведение, което събужда завист и това е малко вероятно да се промени.

Споделяне на снимки и истории от най-ярките събития в живота ви – за това и са създадени социалните мрежи – и това не може да бъде избегнато, – казва той.

- Но аз мисля, че е важно за хората да разберат какво влияние може да има това върху тяхното благополучие и психика.

Родителите и учителите трябва да са наясно, че младите хора са особено уязвими от тъмната страна на социалните мрежи.

Проучването, наречено “Защо вашите приятели могат да ви навредят: емпирично изследване на ефекта на завистта, създавана от социалните мрежи”, бе публикувано в Information Systems Research

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари