Социалните мрежи спасиха алпийско селце от изчезване

0
Днес то посреща по милион туристи годишно
Днес то посреща по милион туристи годишно

Местността Халщат е обявена за световно културно наследство,

Алпийско селце беше спасено от изчезване. Халщат се намира във величествените Алпи и е обявено за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Днес то посреща по милион туристи годишно, но не заради богатата си история, а заради популярността му в социалните мрежи.

В селото със 770 жители всеки ден пристигат автобуси, пълни с хора. Основно пристигащите са азиатци. Хей Лин е една от тях. Дошла е със сестра си от Сингапур, за да види това прекрасно място. Подтикнали я красивите снимки в интернет.

„Ще направя снимки за профила ми в Instagram. Моят приятел ми препоръча непременно да видя Австрия, защото било адски красиво. А, когато въведох "Австрия" в интернет, попаднах на това място“, разказа тя.  

Халщат се е превърнал в място за поклонение на безброй фотолюбители. Тази идилия е перфектният фон за селфита. А популярността на селцето в интернет му носи солидни приходи. Вече има достатъчно работа за всички. Младите все по-рядко напускат селото.

„Бягството на местните хора беше огромен проблем за нас. Младите хора напускаха. Сега това се промени”, разказа кметът на Халщат  Александър Шойц.

Но не всички са очаровани от бума на туризма. По тесните улички на Халщат преминават по около 10 000 души на ден. А някои от тях дори звънят по домовете и питат дали могат да ги разгледат отвътре и да снимат. Но това не е всичко…

„Чувам врявата на туристите дори и при плътно затворени прозорци. И въпреки двойното остъкляване, всичко се чува в цялата къща“, оплака се жителят Йорг Цимерман.

Много от туристите биха могли да си спестят далечното пътуване, защото в китайската провинция Гуандонг, на 7100 километра от алпийското селце, има автентично копие на Халщат.

Но тези азиатски туристи все пак предпочитат оригинала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари