Софийският адвокатски съвет призова Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да се откажат от КС

4
Вчера 14 адвокатски колегии също призоваха двамата да се откажат от избора им на конституционни съдии
Вчера 14 адвокатски колегии също призоваха двамата да се откажат от избора им на конституционни съдии

Вчера 14 адвокатски колегии също призоваха двамата да се откажат от избора им на конституционни съдии

И Софийският адвокатски съвет призова Десислава Атанасова, която е адвокат от Русенската адвокатска колегия, и Борислав Белазелков, да се откажат от избора им за конституционни съдии, като "по този начин дадат възможност да бъде проведена нова процедура, изцяло съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, и едновременно с това покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят".

Това се казва в обръщение на Софийската адвокатска колегия, която е и най-голямата в страната, цитирано от 24 ЧАСА. На свое заседание днес ръководният ѝ орган е приел обръщение, с което се присъединява към позицията, разпространена на други 14 адвокатски колегии по повод избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд от квотата на парламента.

Вчера 14 адвокатски колегии също призоваха двамата да се откажат от КС.

Ето и обръщението на софийските адвокати:

Те споделят "изцяло изразената в позицията загриженост за върховенството на правото и съдбата на държавността, като припомня, че преди по-малко от месец същото 49-о Народно събрание, въпреки призивите на цялата правна общност за задълбочен професионален дебат преди предприемането на нови промени в Конституцията, е приел множество сериозни промени в основния закон".

С решенията си от 19.01.2024 година Народното събрание наруши и вероятно най-безспорното от тези изменения – новата разпоредба на чл. 91б от Конституцията, с която парламентът се задължава да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се излъчват от него, за да гарантира тяхната независимост. Едновременно с това Народното събрание игнорира тълкувателното решение на Конституционния съд за продължителност на мандата при несвоевременен избор на конституционни съдии, както и изискването за юридически стаж, професионални и нравствени качества към избраните кандидати, се посочва в Обръщението на Софийски адвокатски съвет.

Софийският адвокатски съвет намира за особено опасни мотивите, с които Народното събрание публично оправдава допуснатите от него очевидни нарушения на Конституцията – че Конституционният съд е политически орган и затова е важно неговите членове да притежават политически опит.

Подобен „прочит" на Конституцията е не само неверен, но и вреден, тъй като пряко нарушава принципите на правовата държава и е в явно противоречие с истинската воля на конституционния законодател. Не можем да очакваме от гражданите и юридическите лица да спазват Конституцията и законите на страната, ако най-висшият държавен орган в парламентарната република – Народното събрание, си позволява демонстративно и безогледно да ги нарушава, категорични са членовете на Съвета.

За да бъде безспорна кандидатурата на един юрист за конституционен съдия, е нужно кандидатът да е изградил професионалната си репутация и да е доказал високите си професионални и нравствени качества, упражнявайки реално юридическа професия, отстоявайки ежедневно в работата си върховенството на правото и справедливостта като действащ член на съответната правна общност.

Софийският адвокатски съвет очаква призивът на адвокатските колегии към народните представители и органите с конституционни правомощия в процедурата да бъде чут, за да бъде съхранен престижът, професионалният характер и независимостта на Конституционния съд, а не същият да бъде дискредитиран непоправимо като пазител на Конституцията чрез противоконституционното попълване на състава му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    фена на Путин
    Няма как да стане. Мафията инсталира верни отрепки, за да бламира всяко бъдещо посегателство към интересите и.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари