Адвокатски колегии от цялата страна се обявиха срещу избора на Атанасова и Белазелков

11
Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, пишат адвокатите в обща позиция
Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, пишат адвокатите в обща позиция Снимка: БТА

Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, пишат адвокатите в обща позиция

"Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19 януари 2024 г. за избор на конституционни съдии."

Това заявяват в обща позиция 14 адвокатски колегии от цялата страна, визирайки избора от миналия петък на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и на пенсионирания съдия Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд (КС).

Под нея са се подписали адвокатските съвети в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Те призовават и председателя на Народното събрание Росен Желязков, президента Румен Радев и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков „в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“.

В позицията се напомня, че процедурата по избор на съдии в Конституционния съд породи изключително голяма полемика.

„Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси.

Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“, посочват адвокатите.

Те критикуват и това, че кандидатите отговаряха само на предварително зададени въпроси и сочат, че това е предизвикало „основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите“.

Адвокатите от 14 града заявяват още, че насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите е демонстрирало чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора.

„Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд, чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава, изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици“, пишат колегиите.

Те подчертават и че в разрез с постановеното преди дни тълкувателно решение на КС депутатите решиха мандатът на Атанасова и Белазелков да е 9 години, а не 7.

„В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността“, заявяват адвокатите и призовават за отмяна на избора на Атанасова и Белазелков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    14
    ВДП
    Не срещу двамата, а само срещу Вмирисаната Дуловслка П(епер)утка!
  • -10
    13
    Варненец адвокат
    Не съм съгласен с решението ВАК те са десет човека и как тъй взеха решение!Пълно не законно решение!Ето аз подкрепям решението на Народното Събрание и считам че е законно!
  • 8
    12
    Русенец
    Никой не иска Деса,а къде е нейният морал,чувала ли е думата съвест?Русенския съд е подреден от верни нейни...
  • 13
    11
    Русенец
    Русе къде е...?Лижедупци...най-корумпираните..Герб е навсякъде в Болници,здравна каса ,РЗИ .
  • 19
    10
    Минаващ
    Русенската адвокатска колегия най-чинно си бъркат в носа и се правят на дръж ми шапката, без коментар са и понеже там има много гербаджийски отрепки си мълчат и трайкат !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари