Собствениците на ниви в Русенско получиха по 60 лева на декар

0
На път е да приключи раздаването на рентните възнаграждения за ползването на земеделските земи в Община Русе
На път е да приключи раздаването на рентните възнаграждения за ползването на земеделските земи в Община Русе

На път е да приключи раздаването на рентните възнаграждения за ползването на земеделските земи в Община Русе.

Основния извод е, че през настоящата кампания собствениците на ниви получиха средно около 60 лв./дка, колкото беше това и през 2015 г., пише "Земеделски земи БГ"

Прави впечатление, че в някои от големите местни кооперации, например в Средна кула и Басарбово повечето от арендодателите подновиха за нови 5 или 10 години своите договори., гарантирайки си тези плащания. Това очевидно е добре за земеделците, които могат по-спокойно да осъществяват инвестиционните си програми и да планират по-дългосрочно дейността си.

Като цяло именно цифрата 60 лв./дка е пресечната точка за двете страни в процеса на договарянето на наемите и рентите в повечето землища на региона. Подобна бе и картината в Мартен и Сандрово, като тук обаче преобладават по-краткосрочните договори.За разлика от предишни години, когато част от договорените ренти в с. Николово се изплащаха на два транша, сега и тук собствениците на ниви получиха еднократно по 60 лв./дка.

В землищата на Общинския център Русе и кв. Долапите някои арендатори изплатиха по-ниски наеми, като средната стойност там е около 55 лв./дка. В Червена вода рентите варираха между 50 и 65 лв./дка, с предимство за собствениците, отдаващи по-големи масиви земеделска земя. Малко по-ниски стойности се наблюдаваха в с. Долно Абланово, което е обяснимо предвид малко по-ниското качество на почвите там, водещо до по-ниски добиви.

В землището на с. Бъзън някои от по-едрите фирми собственици на земеделска земя сами започнаха да обработват нивите си, като в целия Русенски регион наблюдаваме повишаване на количеството на обработваемите площи, след като вече се разработиха някои доскоро пустеещи терени.

Съществуват и забавяния при някои от земеделските производители , които ще изплатят рентите си след получаването на субсидиите, което се очаква поне частично да се случи през последния месец на годината. Най-общо казано през изтичащата година в Русенска община не се наблюдаваха съществени промени както при цените на земеделските земи, така и при получаваните наеми и ренти за тяхното ролзване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари