Собствениците на фирми за случаен превоз излязоха на протест

1
Шествието започна в Русе, София, Пловдив, Варна и Бургас
Шествието започна в Русе, София, Пловдив, Варна и Бургас Видео: БНТ

Протест на шофьори и собственици на фирми за случаен превоз.

Повод за недоволството им е, че засегнатият от пандемията бранш не може да се възползва от мерките, обявени от правителството. Шествието започва в този час в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Всеки момент колоната от над 100 автобуса и микробуса ще тръгне по един от основните столични булеварди. Тя е дълга над километър и половина. Започва от кръстовището на "Горубляне" и достига и подминава дори Интер Експо център. Основното искане на автобусните превозвачи, които работят в сферата на туристическите услуги, е среща с правителството, с Министерство на транспорта, тъй като мярката 60:40 не работи, предава БНТ.

Радка Мандилова - председател на национална организация "Случаен превоз": Нашите основни искания са да влезем в диалог с правителството. Предложили сме грантови схеми, отсрочване на осигуровки, безлихвени заеми, нисколихвени кредити, които да подпомогнат нашия бранш при възстановяване на нашата дейност.

Илия Запрянов - координатор на протеста: Няма някакви ясни предписания и мерки специално към нашия бранш, към случайния превоз, за да знаем ние как да започнем да работим оттук нататък, след като бъде възстановен и туристическият сезон.

Борислав Бенийски - собственик на фирма за случаен превоз: От 8 март автобусите ми не се движат в никаква посока. Всички заявки, които имахме до края на сезона, всичко е отказано, тъй като границите са затворени и ние де факто нямаме никакъв шанс за работа.

Министърът на транспорта заяви в Сутрешния блок на БНТ, че не само неговото ведомство, но и цялото правителство търсят всякакви варианти за подкрепа на бедстващите сектори, дори са готови да преговарят със случайните превозвачи.

Росен Желязков - министър на транспорта: Протестират предприятия, които са обединени от случаен превоз. Моите уважения, разбира се, към техните искания. Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се, трябва да гледаме нещата в системност, защото мерките за един пораждат, няма да скрия, ревност в други. Мярката по ОП "Развитие на човешките ресурси" към момента - общ бюджет 40 млн. Тя е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, специализиран и т.н. За 290 лв. с включени осигуровки, които ще се изплащат първоначално за 6 месеца и те са насочени за подкрепа на предприятията за средствата за персонал, по отношение на работещи в тях, независимо дали са в офиса или са на пътя.

Автобусното мирно шествие потегля по "Цариградско шосе". То ще премине през Орлов мост, през "Цар Освободител", покрай Народното събрание и Министерския съвет.

Вижте кадри от шествието в Русе:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари