Собственици на гори искат да ги продадат на държавата

0
Какви са цените на декар
Какви са цените на декар

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата.

За това съобщават от Земеделското министерство 2 седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас, информира БНТ. Целта е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от сегашните им собственици.

Кампания по изкупуване на гори държавата прави за втори път. Първата беше преди 3 години и предизвика изключително голям интерес. Тогава бяха сключени сделки за близо 130 имота на стойност 600 хиляди лева. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един собственик не може да продава повече от 50 декара гори.

Инж. Ивайло Тодоров, експерт в Североизточно държавно предприятие: "В момента се намалява и административната тежест. Лесовъдските документи, които се изискваха преди, сега ще се набавят по служебен път".

Това, което най-много интересува собствениците е на какви цени ще могат да продават горите си. За различните части на страната те са различни. В Североизточна България при предходните сделки декар гори се е продавал между 250 и 700 лева в зависимост от вида и възрастта им.

Единствено физически лица ще могат да продават гори на държавата. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, собственост на общини, юридически организации и сдружения.

Юлиян Иванов е собственик на 18 декара широколистна гора от цер край Омуртаг. Преди година се опитал да отсече част от нея и да пласира дървесината, но се оказало трудно. Сега планира да продаде имота на държавата и тя да го стопанисва.

Юлиян Иванов: "Много хора не знаят какво да си правят горите. Това са предимно стари хора и искат да продават. Но не знаят каква ще е цената на един декар гора. Евентуално ако цената на декар е около 500 лева, хората ще продават".

Заявления за продажба на гори могат да се подават в шестте горски предприятия у нас до средата на януари, догодина.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Смеех се на дебелите - надебелях...
Смеех се на лудите - полудях...
Сега се смея на богатите.
Няма ефект!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари