Снежна буря парализира Балканите

0
Снежна буря и силни ветрове вилнеят в Хърватия, Сърбия и Черна гора
Снежна буря и силни ветрове вилнеят в Хърватия, Сърбия и Черна гора Снимка: 24 часа/туитър

Снегът остави райони в Черна гора без електричество, буря по крайбрежието на Хърватия

Лошите метеорологични условия, които по-рано засегнаха западните части на Гърция с валежи от дъжд и силни ветрове, обхванаха цялата страна, предава държавната информационна агенция AMNA.

Снеговалежи има предимно в планините в Западна Гърция, а в Източна Македония и Тракия паднаха обилни дъждове, придружени на места от бури, предаде Фокус, цитирани от 24 часа.

Температурите остават високи за сезона поради южните ветрове. Синоптиците очакват времето постепенно да се подобрява от понеделник.

Междувременно заради силната снежна буря, която удари Черна гора през последното денонощие, част от северната част на страната остана без ток, а в някои общини електрозахранването все още не е възстановено заради сериозните щети, нанесени по мрежата, съобщава македонският сайт Press24.

Според информация на компанията, поддържаща черногорската електроразпределителна система, в северната част на страната е паднал мокър сняг, който е особено проблематичен за мрежата.

Екипите работят на терен и са успели да стабилизират електрозахранването в голяма част от засегнатите общини, но работата продължава за отстраняване на проблема в селските райони.

В Хърватия е в сила червен предупредителен код за опасно време, предава новинарският сайт Index.hr, като уточнява, че снеговалежите в страната продължават, а в крайбрежните райони вилнее буря.

Според последната информация в медиите в момента най-голямата снежна покривка в страната е в Горски Котор - 30 сантиметра. Вятърът в района е силен.

По крайбрежието се очаква ураганен вятър и силни дъждове, особено в района на Далмация. На местно ниво са възможни градушки и дори бури.

Хърватският хидрометеорологичен институт издаде червен предупредителен код за района на Риека, Кварнера и Велебит, и оранжев код за района на Госпич, западното крайбрежие на Истрия и Далмация.

В Риека се очакват силни ветрове със скорост от 110 до 200 километра в час.

Снежните превалявания парализираха части от Сърбия, като най-сериозна е ситуацията в района на Ужице в западната част на страната, предава македонската ТВ21.

Населените места в околностите на града са блокирани от снежната буря. На място работят снегорини, които се опитват да достигнат до селата. Голяма част от тях са останали без електричество. За отстраняването на проблема са изпратени екипи на електроснабдителната компания.

Местните власти уверяват, че до края на деня ще бъдат отстранени всички проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари