Снайперистката Людмила Павличенко с 309 резки на приклада

2
25-годишното момиче с дни стои в засада, като снайперистка от 25-та Чапаевска стрелкова дивизия
25-годишното момиче с дни стои в засада, като снайперистка от 25-та Чапаевска стрелкова дивизия

С най-голям резултат от Втората световна война е снайперистката Людмила Павличенко, чиято съдба залегна във филма “Битката за Севастопол”.

309 ликвидирани фашисти – абсолютен рекорд сред жените. Сред мъжете рекордьор е Михаил Сурков, който има в списъка си 702 убити фашисти. Людмила Павличенко е родена в Бяла Църква, заминава като доброволец на фронта.

25-годишното момиче с дни стои в засада, като снайперистка от 25-та Чапаевска стрелкова дивизия. Тя отбелязвала успехите си с прорези на приклада на пушката.

През декември 1941 г. ранената Людмила е изнесена от бойното поле от Алексей Киценко и те се влюбили.

Младите подали рапорт за регистрация на брака, но щастието им се оказало твърде кратко: през март 1942 г. тежко раненият лейтенант умрял в ръцете на любимата жена. Разказват, че след смъртта на любимия си ръцете на Павличенко започнали да треперят и Людмила спряла да ходи на “лов”.

През септември 1942 г. Павличенко пристига в САЩ, като част от състава на делегацията на съветската младеж. Там тя предизвиква истински фурор.
В реч на митинг в Чикаго снайперистката казва:

“Аз съм на 25 години. На фронта вече успях да унищожа 309 фашистки агресори. Не ви ли се струва, джентълмени, че твърде дълго се криете зад гърба ми?!”, имайки предвид, че съюзниците твърде дълго отсрочват началото на Втория фронт.

Съставила: Цвети Йорданова

Материал от група "Последвайме до..." във Фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари